Jedan od najmlađih direktora u RS preporodio srbačku obrazovnu ustanovu

Dejan Jovičić
Jedan od najmlađih direktora u RS preporodio srbačku obrazovnu ustanovu

Srbac - Jedan od najmlađih direktora osnovnih škola u Srpskoj Slavko Dragosavljević (33) za svega šest mjeseci od imenovanja na mjesto direktora OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Srpcu učinio je pravi preporod u ovoj školi.

Dragosavljević, koji je magistar nauka fizičke kulture, odmah po stupanju na dužnost "zasukao je rukave" i počeo sa uređenjem školskog dvorišta i sportskog igrališta. Organizovao je postavljanje zaštitne ograde, farbanje stubova, uklanjanje osušenog rastinja i nasipanje zemlje kako bi na proljeće sve bilo spremno za sadnju cvijeća i zelenila.

- Nabavili smo i nekoliko školskih tabli uz pomoć donatora, te počeli pripreme za postavljanje teretane na otvorenom, što će biti završeno do marta ove godine, a sredstva od 7.000 KM će nam stići od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS - istakao je Dragosavljević.

Podsjeća da je krajem prošle godine asfaltiran školski prilaz, nakon više od 40 godina, za šta su sredstva stigla od Ministarstva prosvjete i kulture RS.

U proteklom periodu osvijetljena je centralna škola, uveden internet i kablovska televizija u učionici gdje borave prvačići i mališani koji ostaju u produženom boravku u centralnoj školi, kao i u područnim školama u Nožičkom i Kobašu.

- Između ostalog, sanirana je i učionica odjeljenja koje pohađaju djeca sa posebnim potrebama, gdje smo ugradili laminat, okrečili prostoriju, nabavili nove klupe i stolice, školsku tablu i televizor. Klimatizovali smo sve kancelarije u školi i postavili novi laminat u kancelariji pedagoga škole zbog dotrajalog poda - rekao je Dragosavljević.

On ističe da su uz pomoć donatora nabavljene tri školske table, grafoskop i platno za nastavni rad, a uz pomoć firme "Mane komerc" iz Srpca uskoro će u ovu školu stići 40 novih lopti za nastavu fizičkog vaspitanja.

- Posebnu pažnju posvetili smo sanaciji područnih škola u Nožičkom i Kobašu. Nedavno je stigla donacija iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 20.000 KM, zahvaljujući čemu će u školi u Nožičkom biti zamijenjena stolarija, što će biti završeno do kraja januara. Nabavili smo i novi televizor uz pomoć donatora za školu u Nožičkom, a novi TV uređaj je dobila i škola u Kobašu - istakao je Dragosavljević.

Dragosavljević je krajem prošle godine okupio devet nekadašnjih direktora ove škole koji su obavljali ovu funkciju od 1975. do 2017. godine. Ovo je bio prvi sastanak ovakve vrste u istoriji ove ustanove, na kojem su bivši direktori mladom rukovodiocu dali prijedloge i sugestije kako bi još uspješnije upravljao ovom školskom ustanovom. Mladi srbački direktor je takođe organizovao prijem na kojem je okupio sve penzionisane nastavnike škole i na kojem su evocirane uspomene na protekle školske dane.

Na njegovu inicijativu, prošle godine je u prostorijama škole održan sastanak direktora javnih preduzeća i škola sa kulturnim ustanovama, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma o saradnji kojim su se svi subjekti obavezali da će u većoj mjeri raditi na kulturnom uzdizanju mladih u smislu češćih organizovanih posjeta izložbama, predstavama, promocijama knjiga i drugim kulturnim zbivanjima u Srpcu i okruženju.

Stručni radovi

Dragosavljević je zvanje profesora fizičke kulture stekao prije deset godina na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje je 2012. godine stigao i do zvanja magistra nauka fizičke kulture, a Senat Univerziteta mu je prije dvije godine odobrio temu doktorske disertacije. Iza sebe ima nekoliko stručnih radova iz oblasti sportske rekreacije, koji su objavljeni u naučno-stručnim časopisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana