Dvije opštine još čekaju prvu bebu

Milijana Latinović

Banjaluka - Borba protiv bijele kuge u Republici Srpskoj ne jenjava, što potvrđuje i podatak da u dvjema opštinama od početka godine nije rođena nijedna beba, a u neke je prva roda sletjela tek prije nekoliko dana.

Plač novorođenčeta u ovoj godini još nije odjeknuo u opštinama Novo Goražde i Istočni Drvar, koje godinama muku muče sa negativnim prirodnim priraštajem.

Matičarka u Istočnom Drvaru Koviljka Rodić kaže da od početka ove godine nije imala nijedan upis u matičnu knjigu rođenih.

- I ono malo stanovništva što imamo je starijeg životnog doba. Mladi su ovdje prava rijetkost, pa se sve rjeđe začuje i plač novorođenčeta. Nijednog novog stanovnika nismo dobili u ovoj godini - kazala je Rodićeva.

Dodala je da mladi ne žele da sviju gnijezdo u ovoj opštini jer nemaju zaposlenje niti osnovne uslove za život, te da na pradjedovskim ognjištima ostaju samo stari i iznemogli.

Rodićeva je kazala da za osam mjeseci ove godine na području opštine nije bilo ni umrlih. Prvorođenu bebu u ovoj godini još čekaju i u Novom Goraždu.

- Nismo imali nijedan upis rođenih, dok je upis umrlih gotovo svakodnevan. Trudnice iz naše opštine se porađaju u fočanskoj bolnici, pa se i mnoga novorođenčad upisuju u tamošnju knjigu rođenih. Koliko znam, ove godine nismo imali nijednu prinovu - rekla je matičarka u ovoj opštini Milanka Simić.

Prva roda u ovoj godini u opštinu Donji Žabar sletjela je tek prije nekoliko dana.

- Za sedam mjeseci nijedna beba nije rođena. Tek početkom avgusta opština je postala bogatija za jednu djevojčicu - rekla je samostalna stručna saradnica za društvene djelatnosti u opštini Donji Žabar Dragana Tanasić.

Demograf Aleksandar Čavić ističe da je statistika porazna te da Srpska od nastanka do danas nikada nije imala niži prirodni priraštaj nego što je to slučaj u prvih šest mjeseci ove godine.

- U prvom polugodištu rođeno je svega 4.180 beba. Godinama pozitivan prirodni priraštaj, od 64 lokalne zajednice u RS, ima samo Banjaluka. Na negativan prirodni priraštaj u velikoj mjeri uticalo je odseljavanje mladih koji bi u budućnosti trebalo da stvaraju potomstvo - rekao je Čavić.

On je istakao da Srpska mora što prije da pronađe sistemsko rješenje i donese dokument o populacionoj politici RS, koja bi obuhvatala pronatalitetnu politiku, zatim migracije i politiku prema starima.

- Bilo kakve mjere u sferi demografske politike, da bi donijele neke rezultate, potrebno je da budu jasne i da se sprovode u dugim rokovima - dodao je Čavić.

S ciljem podsticanja nataliteta i poboljšanja statusa majki u Srpskoj, od ove godine nezaposlene majke imaju pravo na novčanu naknadu u visini od 405 maraka u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete. Cilj ove mjere Vlade RS jeste da bude smanjena razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i da nezaposlene imaju primanja tokom perioda za koji se zaposlene majke nalaze na plaćenom porodiljskom bolovanju.

Oprema za novorođenče

U Fondu za dječiju zaštitu RS ističu da su za sedam mjeseci ove godine dobili 5.115 zahtjeva za pomoć za opremu novorođenčeta. Dodaju da je najviše zahtjeva, 975, stiglo iz Banjaluke, zatim 432 iz Bijeljine i 334 iz Prijedora.

- Svaka majka ostvaruje pravo na 250 maraka za opremu za novorođenče. Rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje ovog prava je godinu od dana rođenja djeteta - naveli su u fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana