Đaci iz Turske provalili u hram

Krstina Ćirković
Đaci iz Turske provalili u hram

Bratunac - Grupa učenika iz Turske u ponedjeljak uveče je razvalila ulazna vrata pravoslavnog hrama Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja u Konjević Polju kod Bratunca i nasilno ušla u crkvu.

Ovo je “Glasu Srpske” saopštila portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović, dodajući da je bratunačka policija izvršila uviđaj i otkrila počinioce tog nedjela. Protojerej stavrofor Borislav Todić je istakao da je uprava ovog pravoslavnog hrama podnijela juče zahtjev za utvrđivanje prekršajne odgovornosti lica, koja su u ponedjeljak naveče nasilno ušla u ovu crkvu. On je istakao da osuđuje ovaj vandalski čin.

- Uprava hrama, posebno osuđuje, što su u ovom slučaju izmanipulisani maloljetnici, koji su strani državljani. Smatramo da taj vandalizam neće ni na koji način doprinijeti međunacionalnom razumijevanju i boljem suživotu na ovim prostorima - istakao je Todić i napomenuo da se u toj crkvi obavlja bogosluženje samo jednom godišnje i to 11. septembra kada se obilježava krsna slava hrama.

- O tom vandalizmu obavijestila me policija, čiji su službenici utvrdili da je više nepoznatih lica, nasilno ušlo u prostorije naše crkve u Konjević Polju - rekao je Todić i dodao da u hramu nije bilo tragova oštećenja, ni krađe predmeta koji se tamo nalaze.

- Policija iz Bratunca došla je do saznanja da je riječ o grupi učenika iz Turske, koji su bili u turističkoj posjeti BiH. O svemu smo obavijestili nadležnog tužioca, koji radi na utvrđivanju prekršajne odgovornosti vođe puta - rekla je Simojlovićeva, ističući da uprava pravoslavnog hrama u Konjević Polju ne želi da krivično goni počinioce, već samo traži njihovu prekršajnu odgovornost.

Fata Orlović

Crkva u Konjević Polju izgrađena je prije 15 godina na privatnom posjedu Fate Orlović. Ona je, putem suda, tražila da se izmjesti taj vjerski objekat, koji je bio povod za brojne incidente, pa čak i fizičke nasrtaje na sveštenike, koji su obavljali vjerske obrede.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana