Bloger Miloš Petrović prenio Sembercima utiske iz Sibira: Bijele noći i ukus žive ribe se ne zaboravljaju

Ljiljana Aleksić
Bloger Miloš Petrović prenio Sembercima utiske iz Sibira: Bijele noći i ukus žive ribe se ne zaboravljaju

BIJELjINA - Večita zima, industrijske zone, komunističke zgrade obojene vedrim bojama, ljubazni Rusi koji ne znaju engleski, ali se trude da pomognu, bele noći i ukus žive ribe, ostaju za mene iskustvo koje ću pamtiti čitav život, počinje priču o Sibiru mladi srpski bloger Miloš Petrović.

Hladni Sibir i ljepota Bajkalskog jezera ugrijali su srce ovog mladića koji je u tu zemlju putovao u više navrata i opet bi joj se, kaže, vratio.

- Prostranstvo Sibira veće je od same Evrope. Video sam samo jedan mali deo toga, ali čuo fantastične priče. Posetio sam Norilsk i Dudinku, dva grada u Tajmirskoj oblasti u polarnom krugu, na 2.500 kilometara od Severnog pola. Razgovarao sam sa starosedeocima kosih očiju, jeo živu ribu i pio pravi sibirski čaj - rekao je Petrović koji je nedavno boravio u Semberiji u okviru serije putopisnih predavanja. 

Sjever je toliko specifičan, priča Petrović, da tamo ljeto traje samo mjesec, proljeće i jesen isto po mjesec, a ostatak godine je zima.

- Veoma je interesantno da su kod njih bele noći u toku leta, što znači da zapravo nema noći i konstantno je dan. Meni je to bilo fascinantno. Idete na spavanje u 23 časa, a napolju je dan. Jug je drugačiji, sa klimom sličnom našoj. Krasnojarsk je veliki grad, dok je Bajkalsko jezero najlepša prirodna destinacija koju sam ikad posetio, a obišao sam dosta toga. To jezero je na mene ostavilo najlepše utiske - ispričao je Petrović. Ističe da nije imao posebne pripreme za put u Sibir i da je sve došlo spontano.

- Poziv da posetim Sibir se ne odbija. S obzirom na to da je reč o blogerskoj turi bez troškova, pristao sam jer moji koferi jedva čekaju nova putovanja. Inicijativa po imenu “FollonjUp Siberia” okupila je šest blogera iz različitih zemalja. Cilj je bio da mi travel blogeri prikažemo ljudima ovu zemlju iz ličnog ugla - kaže Petrović koji se bavi veb marketingom i promocijom velnes i spa hotela, a priče i putovanja su njegova strast. Nijedno putovanje, pa ni ovo na hladni sjever, ne bi bilo kompletno bez utisaka o hrani i specijalitetima te zemlje.

- Hrana je posebna priča na severu. Ono što je na mene ostavilo najdublji utisak je njihovo nacionalno jelo koje se zove sugodaji, a reč je o živoj ribi pomešanoj sa crnim lukom. Za doručak se svuda služi kaša, a na jugu sam imao priliku da probam hranu koja je jako slična našoj, imao sam utisak da je pojedina jela spremala moja baka - rekao je mladi bloger koji do sada obišao oko 40 zemalja.

Priča da je sve krenulo sa takozvanim jeftinim letovima, kada je za dvadesetak evra moguće kupiti povratnu kartu do nekog evropskog grada.

S obzirom na to da većina već pravi planove za godišnji odmor, neko ko je proputovao pola svijeta savjetuje koja mjesta bi trebalo da posjetite.

- Moja preporuka je Portugalija, to je zemlja koju bi definitivno trebalo da posetite, jedna od meni omiljenih zemalja. Prvi put sam bio pre tri godine i rekao sam sebi da ću doći ponovo za pet, ali sam pogrešio zato što sam u naredne dve godine došao još dva puta. Lisabon i ostrvo Madeira su me oduševili. Sve više ljudi putuje i u Tajland i to je lepa zemlja, kao i Singapur - dodao je Petrović.

Jadransko more najljepše

Miloš Petrović ističe da se i na našim prostorima može i te­ kako uživati.

- Najjeftinija putovanja su i najbliža. Ne treba zapostaviti naš region. Što sam više gradova obilazio na prostoru bivše Jugoslavije, shvatio sam zašto su moji roditelji putovali baš na ovim prostorima i nisu išli dalje jer ovde imate sve. Od svih mora koja sam video Jadransko je najlepše, čak ni tajlandsko ne može da se poredi sa njim - rekao je ovaj bloger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana