Bijeljinu čiste i stari i mladi

Ljiljana Aleksić
Bijeljinu čiste i stari i mladi

Bijeljina - Sve generacije Semberaca, od mladih do starih, uključile su se u tradicionalnu akcija “April - mjesec čistoće” koju organizuje Gradska uprava u saradnji sa brojnim ustanovama u gradu, a sve s ciljem što čistije i zdravije Bijeljine.

U okviru ove akcije predviđen je niz sadržaja, a značajan dio njih već je realizovan. Ovogodišnji mjesec čistoće pojačale su aktivnosti na košenju i čišćenju kanala i obala kanala, uređenju putnih pravaca, obilaznica oko grada i grobalja po seoskim mjesnim zajednicama.

Park u ulici Sergeja Jesenjina osvježen je novim sadnicama drveća, koje je u okviru akcije zasadio gradonačelnik Mićo Mićić.

- Ovaj park se nalazi na javnoj površini i nastojimo da takve površine što više ozelenimo, jer su našem gradu potrebna “zelena pluća”, kao najbolji način da unaprijedimo kvalitet vazduha, a samim tim i zdravlje naših sugrađana - pojasnio je Mićić.

U parku u blizini hotela zasađena su stabla graba, tuje i lovor višnje, kao i cvijeće, a u planu je proširenje te zelene površine.

- To je još jedan način da poboljšamo našu životnu sredinu, a ovakve akcije služe da podsjete naše građane na značaj ekologije - naveo je načelnik gradskog Odjeljenja komunalne policije Ratomir Draganić.

Područnom odjeljenju Osnovne škole “Meša Selimović” u Kojčinovcu gradonačelnik je uručio deset sadnica javora.

- U ovoj školi povećava se broj učenika i zato smo nju odabrali. Nadamo se da ćemo na ovaj način probuditi svijest najmlađih o zaštiti ekologije - naveo je Draganić. U akciju uređenja grada uključili su se i radnici Komunalne policije u Bijeljini, koji su očistili divlju deponiju u blizini obilaznice i “Agrotržnog centra”.

- Obilaskom terena utvrdili smo da na ovoj lokaciji postoji otpad koji su neodgovorni stanovnici Bijeljine i okolnih sela bacili u prirodu i odlučili smo da očistimo taj prostor. Prikupili smo dva kamiona smeća koje je na deponiju odvezeno vozilima “Komunalca” - rekao je Draganić, apelujući na građane da otpad odlažu u skladu sa propisima.

On je napomenuo i da se broj divljih deponija u gradu iz godine u godinu smanjuje, ali da ih još ima, te da je potrebno učešće svih društvenih činilaca da bi ovaj problem bio iskorijenjen.

Ovogodišnjoj akciji samoinicijativno su se pridružili i učenici Tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini. To je, kako kažu, jedna u nizu aktivnosti koje će sprovoditi tokom cijele godine, a nadaju se da će im se pridružiti i učenici drugih srednjih škola u Bijeljini.

Predvođeni profesorom ekologije i zaštite životne sredine učenici su obojili kante za smeće u centru grada, ukazujući na važnost ideje o ljepšoj i čistijoj Bijeljini.

- Cilj nam je da podignemo ekološku svijest učenika, ali i svih sugrađana - rekao je Dejan Božić, profesor ekologije u Tehničkoj školi.

U toj školi postoji ekološka sekcija koja okuplja veliki broj učenika.

- Član sam ekološke sekcije i ovom akcijom želimo da apelujemo na naše vršnjake da više pažnje obrate na kante za bacanje smeća. Da bi privukle pažnju građana odlučili smo da ih obojimo u nešto veselije boje - rekao je učenik te škole Nikola Zelenović.

Pored osnovaca i srednjoškolaca u akciju su se uključili i predškolci.

U Vrtiću “Čika Jova Zmaj” u Bijeljini organizovali su niz sadržaja za najmlađe - likovno-reciklažnu radionicu, crtanje crteža koje su dijelili sugrađanima te predstave sa jasnim porukama o očuvanju zdrave sredine.

Predviđeno je i pranje ulica, a u posljednjoj sedmici aprila planiran je odvoz kabastog otpada, što će obavljati AD “Komunalac” Bijeljina i DOO “Dule trgotrans” Dvorovi.

Udomljavanje pasa

Udruženje za zaštitu životinja “Aska” održalo je akciju udomljavanja pasa, da bi građanima ukazali na značaj sterilizacije za smanjenje populacije pasa lutalica. U zamjenu za konzervu hrane za pse ili mačke uručene su članske volonterske karte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana