Milionski dugovi odveli Fabriku motora specijalne namjene u Palama u stečaj

Milijana Latinović
Milionski dugovi odveli Fabriku motora specijalne namjene u Palama u stečaj

Pale - Dugovi prema radnicima i Poreskoj upravi RS, koji su premašili osam miliona maraka, gurnuli su u stečaj Fabriku motora specijalne namjene u Palama.

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka podnio je direktor preduzeća Mićo Cicović nakon što su računi nekadašnjeg giganta blokirani u decembru prošle godine.

- Fabrika je na dan otvaranja stečaja, 19. februara, imala 69 radnika. Problem je nastao jer u proteklih deset godina objektivno nije bilo posla za sve zaposlene, a dugovi su se gomilali. Zakonska obaveza je bila da 60 dana nakon blokiranja računa preduzeća podnesem zahtjev za pokretanje stečaja. Dugovi prema zaposlenima dostigli su četiri miliona, a isto toliko iznosi i dug prema Poreskoj upravi RS - rekao je Cicović.

Za stečajnog upravnika imenovan je Radoslav Bratić koji kaže da će više informacija o postupku biti poznato nakon ispitnog i izvještajnog ročišta, koja su zakazana za 16. april.

- Slijedi popis imovine preduzeća, a potom i procjena vrijednosti. Sud je pozvao povjerioce da prijave svoja potraživanja u idućih tridesetak dana, a dužnici stečajnog dužnika su pozvani da izmire svoje obaveze prema ovom preduzeću - rekao je Bratić.

Prvi čovjek Pala Boško Jugović ističe za “Glas Srpske” da je Fabrika motora specijalne namjene svojevremeno bila veoma važno preduzeće za razvoj ove lokalne zajednice.

- Preduzeće se bavilo proizvodnjom vojne opreme, motora za tenkove, a s obzirom na trenutnu situaciju, tržište je limitirano sa mnogo faktora, što je dovelo do određenih poteškoća u poslovanju fabrike. Problemi su nastali kako u proizvodnji rezervnih djelova, tako i u poslovanju sa kooperantima - rekao je Jugović.

Dodao je da vjeruje da je stečaj isključivo sanacione prirode, kako bi bili sanirani dugovi iz prethodnog perioda i da bi se krenulo u novu priču.

- Vjerujemo da će dosadašnji pregovori sa Republikom Srbijom biti nastavljeni nakon što preduzeće izađe iz problema i da će i dalje imati podršku koju su tamošnje vlasti najavljivale ranije. Vjerujem da ta proizvodnja ima perspektivu, jer mnogo je opreme na tržištu Bliskog istoka koje traži remont tenkovskih motora. Potrebno je da fabrika izmiri obaveze kako bi mogla ući u proces privatizacije ili prodaje - rekao je Jugović.

Nakon dvogodišnje pauze, Fabrika motora specijalne namjene je u januaru prošle godine potpisala ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, a vrijednost dogovorenog posla bila je nešto više od milion maraka. Tada je istaknuto da je dugoročni plan da Srbija privatizuje ovo paljansko preduzeće.

Taksa

U rješenju o pokretanju stečaja, koje je objavljeno na Banjalučkoj berzi, navedeno je da su povjerioci koji Okružnom privrednom sudu Istočno Sarajevo prijavljuju svoja potraživanja dužni da prilože i dokaz o uplaćenoj taksi. Navedeno je da taksa iznosi jedan odsto od vrijednosti potraživanja, s tim što ne može biti manja od 50 ni veća od 10.000 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana