FELjTON: Devedesete - izvod iz ratnog dnevnika (32): Hrvati bombarduju izbjegličku kolonu

Slaviša Sabljić
FELjTON: Devedesete - izvod iz ratnog dnevnika (32): Hrvati bombarduju izbjegličku kolonu

Naveče na televiziji njihova samo kurtoazna konstatacija uz tvrdnju da "kolona ne bi bila bombardovana da u njoj nije bilo i vojnih vozila i nosača raketa posebno"

7. avgust 1995.

Kod Kapljuha, samo malo dalje od birtije "Na petrovačkoj cesti", avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bombardovao je kolonu izbjeglica... Nisam tu bio, ali sam saznao od kolege Milorada Zorića koji je to prvi snimio kamerom, da je poginulo desetak nesrećnika, isključivo civila iz Donjeg Lapca... Stranci i međunarodne kadije nisu se zbog toga baš tako puno uznemirili...

Naveče na televiziji njihova samo kurtoazna konstatacija uz tvrdnju da "kolona ne bi bila bombardovana da u njoj nije bilo i vojnih vozila i nosača raketa posebno..."

12. avgust 1995.

Radovan Karadžić i dalje u Krajini. Danas je u Petrovcu. Tvrdi kako ćemo "braniti i odbraniti Republiku Srpsku". Sastanak sa rukovodstvom opština u zoni odgovornosti Drugog krajiškog korpusa i vojnim vrhom, ako je suditi po izjavama, a i po ponašanju učesnika, nije značio nešto posebno. Čini se da je već odavno sve jasno. Skupovi poput današnjeg mogu samo da posluže kako bi se utvrdila "strategija laži i obmana".

16. avgust 1995.

Hrvati napreduju prema Drvaru. Na položajima sam gore na Kamenici, a poslije toga i u Resanovcima. Tamo prema Grahovu... Branimo ono što imamo, a da rova još nigdje nismo ukopali... Onim iz Istočnobosanskog korpusa više je stalo do povratka kućama u Podrinje nego da ovdje sačuvaju kuće svoje braće... Ne znam, odnosno nisam siguran, ali mislim da je bilo pametnije i ispravnije da su, recimo, Drvarčani branili svoj grad, a ne da su iz Šekovića i Zvornika zvali ljude da to čine umjesto njih... Nisam nekakav strateg, ali...

30. avgust 1995.

Vratio sam se sa položaja ponad Stekerovaca. Gore uz Gornje livanjsko polje. Razgovaram u Kuli pored Mrkonjić Grada gdje se nalazi komanda Glavnog štaba Vojske RS sa Manojlom Milovanovićem. Pitam ga, onako drčno, zašto se ne mijenja taktika. A on će meni: "Znaš, Sabljiću, prvo ćemo se obračunati sa ustašama, a onda sa onima u Drugom krajiškom korpusu".

Ova rečenica mi je rekla sve. Potvrdila mi mnogo štošta u šta sam sumnjao u posljednjih godinu dana... Naprasna smjena komandanta Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske Gruje Borića, penzionisanje načelnika Korpusa Miće Vlaisavljevića... Sve to govori da je sa nekakvom namjerom, na komandna mjesta u Korpus stigla neka nova postava (Tomanić, Todorović...) koja treba da malo bolje "odradi" neke druge "naručene" poslove...

9. septembar 1995.

Novinaru, hroničaru vremena, moralo je biti dozvoljeno da, zarad onih što odlaze na onaj svijet, sa sobom odnese i nešto, odnosno nekakvu tajnu koja bi, zašto to ne reći, mogla da promijeni i istoriju!

Danas sam, naime, saznao ime čovjeka koji je u torbi donio novac kojim je "prodata" Krajina. Riječ je o bivšem visokom oficiru JNA i činovniku Ministarstva odbrane, a u pitanju je više desetina miliona dojč maraka. Iznos mi je poznat, ali neka to ostane moja lična stvar.

Informaciju sam dobio od čovjeka iz bezbjednosnih struktura Korpusa. Pored ovoga, nadam se da ću saznati i kome je taj novac otišao. Da li u pravcu Pala ili Dedinja. Više izvora tvrdi da su milioni ipak otišli preko Drine. Ne znam koji me đavo naputi da pričam o ovome. Znam da bi me moglo koštati, ali...

U ponedjeljak: Karadžić: Nema mapa o podjeli Bosne

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana