FELjTON: 25 godina Narodne skupštine RS (1991-2016): Hiljade zakona i odluka izašlo iz parlamenta

B. Stojnić, V. M. Stošić, G. Đuran
FELjTON: 25 godina Narodne skupštine RS (1991-2016): Hiljade zakona i odluka izašlo iz parlamenta

Tokom 25 godina rada Narodne skupštine RS značajno se mijenjao broj i sastav komisija, odbora i savjeta kao stalnih skupštinskih radnih tijela.

Posljednjim Poslovnikom Narodne skupštine od 26. marta 2011. oformljene su Komisija za izbor i imenovanje i Administrativna komisija sa po devet članova, te 20 stalnih skupštinskih odbora: Odbor za ustavna pitanja (11 članova), Zakonodavni odbor (11), Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu (9), Odbor za reviziju (9), Odbor za privredu (11), Odbor za finansije i budžet (11), Odbor za praćenje stanja u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja (9), Odbor za zaštitu životne sredine (9), Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju (9), Odbor za bezbjednost (7), Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje (11), Odbor za predstavke, prijedloge i društveni nadzor (7), Odbor za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika (7), Odbor jednakih mogućnosti (7), Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu (9), Odbor za boračko-invalidsku zaštitu (9), Odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku (11), Odbor za pitanja djece, mladih i sporta (9), Odbor za lokalnu samoupravu (9) i Odbor za trgovinu i turizam (9).

Narodna skupština može za izvršenje posebnih zadataka da obrazuje i anketne odbore. Njihov prevashodni zadatak je sagledavanje stanja u određenoj oblasti ili utvrđivanje činjenica o određenim pojavama i događajima, a posebno kontrola rada republičkih organa, organizacija i nosilaca javnih funkcija.

U komisijama i odborima broj članova kreće se od sedam do 11 sa predsjednikom na čelu. Članovi komisija biraju se iz reda narodnih poslanika. Pojedini odbori imaju, pored narodnih poslanika i spoljne članove. Narodna skupština osniva kao posebno savjetodavno tijelo Savjet nacionalnih manjina, koji sačinjava do 17 predstavnika nacionalnih manjina.

Poslovnikom Narodne skupštine predviđeno je obrazovanje klubova od narodnih poslanika po stranačkoj pripadnosti. U radu Narodne skupštine klub predstavlja njegov predsjednik ili zamjenik. Narodni poslanik može biti član samo jednog poslaničkog kluba. Poslaničke klubove mogu obrazovati samo narodni poslanici jedne izborne liste, pod uslovom da imaju najmanje četiri člana. Dvije ili više izbornih lista narodnih poslanika mogu se udružiti i obrazovati poslanički klub od najmanje četiri člana. Poslanici političkih stranaka koje nemaju potreban broj članova i ne žele da se sa drugima udruže u poslanički klub, sačinjavaju poslaničku grupu.

Narodna skupština je od 1991. do 2015, osim Ustava, donijela devet rezolucija, 25 deklaracija, 1.754 zakona, 2.550 odluka, 1.277 zaključaka, sedam preporuka, jedan program i dva autentična tumačenja.

Poslije završetka ratnih sukoba i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Narodna skupština je nastavila parlamentarni rad. U tom periodu su karakteristična dva perioda: prvi, od završetka rata do 2002, kada je Skupština radila kao jednodomni parlament, i drugi, od tada do danas. Ustavnim amandmanima iz 2002. u zakonodavnu strukturu uvedeno je Vijeće naroda, kao zakonodavni organ specifičnog sadržaja. Vijeće naroda ima nadležnost da analizira sva akta donesena u Narodnoj skupštini i pravo da pokreće inicijativu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Vijeće sačinjava 28 delegata - po osam iz konstitutivnih naroda i četiri iz reda ostalih. Prvi saziv Vijeća naroda izabran je u aprilu 2003.

Poslijeratni rad Narodne skupštine i republičkih institucija ogleda se u legitimnoj borbi predstavnika srpskog naroda na izgradnji Republike, na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i na suzbijanju nastojanja, posebno bošnjačkih predstavnika, na reviziji Dejtonskog sporazuma i unitarizaciji BiH. (Kraj)

Pišu: mr Bojan Stojnić, Verica M. Stošić, mr Goran Đuran

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana