Epidemija prepolovila zaradu u tekstilnoj industriji u Srpskoj: Proljećna kolekcija ostala na lageru

Milijana Latinović
Epidemija prepolovila zaradu u tekstilnoj industriji u Srpskoj: Proljećna kolekcija ostala na lageru

BANjALUKA - Epidemija virusa korona prepolovila je zaradu u tekstilnoj industriji u Srpskoj jer je dobar dio proljećne kolekcije ostao u skladištu, zbog čega tekstilci smanjuju proizvodnju odjevnih komada za jesen.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je za “Glas Srpske” da kolekcija za proljeće nije ni stigla na police prodavnica jer su već u martu maloprodajni objekti u Srpskoj zatvoreni zbog epidemije.

- Kada su prodavnice počele raditi, za proljećnu kolekciju je već bilo kasno. Uslijedila su velika sniženja, a mnogi su robu prodavali i po diskontnim cijenama, samo da izvuku neki dinar - kazao je Račić.

Naglasio je da će gubici u sektoru tekstila, kože i obuće sigurno biti i veći kako vrijeme bude odmicalo.

Vlasnica firme “Sana Linea” iz Kostajnice Bosiljka Dejanović kaže da su zbog korone smanjili obim proljećne kolekcije za oko 30 odsto.

- U trenutku zatvaranja maloprodajnih objekata nismo bili kompletirali kolekciju, tako da smo tada odlučili da ono što nije završeno ostane u repromaterijalu. Sve se to veoma odrazilo na poslovanje, a gubici su oko 50 odsto u odnosu na isti period lani. U martu i aprilu se roba prodaje, a već u maju kreću sniženja. Ove godine prodaje nije ni bilo, odmah se počelo sa skidanjem cijena ne bismo li išta uspjeli prodati - rekla je Dejanovićeva, dodavši da ovo preduzeće ima 12 svojih prodavnica.

Ona je kazala da je “Sana Linea” započela proizvodnju ženske konfekcije za jesen, ali da su obim proizvodnje umanjili za oko 20 odsto.

- Zakupi za prodajne objekte su veliki i moramo raditi da bismo mogli opstati, ali radimo manje nego prethodnih godina. Polugodišnji rezultat je negativan i nadam se samo da ćemo na kraju godine imati barem pozitivnu nulu - istakla je Dejanovićeva.

Istu sudbinu dijeli i preduzeće “Karmen lajn” iz Laktaša, koje će, kako kaže vlasnik i direktor Zorislav Stojić, biti prinuđeno da smanjuje broj zaposlenih ukoliko se situacija uskoro ne popravi.

- Tekstilna industrija je niskoakumulativna grana privrede opterećena velikim brojem radnika, u kojoj su zarade skromne u odnosu na druge grane privrede, a kada se dogodi nešto poput ove epidemije, situacija je ravna katastrofi. Nikakvu pomoć za april još nismo dobili, a gubici su oko 50 odsto - rekao je Stojić, dodavši da strepi da budućnost nosi otkaze. Stojić je kazao da ova kompanija ima već pripremljenu kolekciju za jesen-zimu, te da će osluškujući tržište odlučiti o daljim koracima.

Radna mjesta

Goran Račić kaže da je neizvjesna budućnost pred privrednicima u sektoru tekstila, kože i obuće.

- Problema je mnogo, radnicima se moraju isplaćivati plate, a u ovom momentu mnoga radna mjesta su ugrožena - rekao je Račić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana