Zvorničko preduzeće “NSG Rent” uplatilo novac za “Šećeranu”: Dioba čeka kraj sudskih sporova

Milijana Latinović
Zvorničko preduzeće “NSG Rent” uplatilo novac za “Šećeranu”: Dioba čeka kraj sudskih sporova

BIJELjINA - Zvorničko preduzeće “NSG Rent” uplatilo je juče 2,95 miliona maraka za imovinu bijeljinske “Šećerane”, a konačna dioba u nekadašnjoj Fabrici šećera biće izvršena kada budu okončani sudski sporovi koji su u toku.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić, podsjetivši da je firma iz Zvornika imovinu nekadašnjeg semberskog giganta kupila za tri miliona maraka te da je već ranije uplatila depozit u iznosu od 50.000 maraka.

- Sve je poštovano, novac je uplaćen i u toku dana trebalo bi da bude potpisan kupoprodajni ugovor i “NSG Rent” je sada vlasnik imovine stečajnog dužnika - rekao je juče Matić.

Govoreći o namirivanju povjerilaca pojasnio je da je oko 90 odsto radnika prodalo svoja potraživanja te da će razlučni povjerioci biti namireni u procentu od 95 odsto.

Matić je podsjetio da je stečaj u ovom preduzeću mogao biti okončan još krajem prošle godine, ali da je epidemiološka situacija sve zakomplikovala. On je podsjetio da je Odbor povjerilaca dao pozitivno mišljenje o ponudi “NSG Renta”, ali ništa nije moglo biti riješeno bez Skupštine, na čije se zakazivanje čekalo dva i po mjeseca.

Imovina “Šećerane” prodavana je godinama po cijeni od deset miliona maraka.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je mjerkao “Šećeranu” i za nju nudio 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće bile su zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske.

Poslije njih, u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji.

Za Fabriku šećera u stečaju bio je zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, a na listi zainteresovanih bila je i firma “Unimont” iz Loznice, kao i fočanska kompanija “Pavgord”.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine.

Imovina

Firma “NSG Rent” iz Zvornika je postala vlasnik 15.000 kvadrata poslovnog prostora kompleksa nekadašnje Fabrike šećera.

Osim toga, kupovinom imovine “Šećerane” u njihovo vlasništvo prešlo je i 50 hektara zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana