“Žitopromet” u martu pali mašine

Danijela Bajić
“Žitopromet” u martu pali mašine

BIJELjINA - Fočanska kompanija “Pavgord” kupila je juče nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion KM i tako postala stoodstotni vlasnik ovog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta iz Bijeljine koji bi sa radom ponovo trebalo da počne već 1. marta.

Potvrdio je to juče za “Glas Srpske” predsjednik Odbora povjerilaca “Žitoprometa” Dušan Tomić dodavši da su do 15. januara, do kada je bio rok za prijavu na treću licitaciju, otkupljena su tri promjerka dokumentacije i dostavljena jedna ponuda.

- Fočanska kompanija “Pavgord” jedina je dostavila ponudu i njena cijena je bila 3,1 milion KM, a s obzirom na to da se juče više niko nije pojavio, prihvatili smo ponudu. Zadovoljan sam što smo konačno našli kupca, da se ovaj stečaj ne bi dužio. Na radost mnogih, kako radnika tako i saradnika, “Žitopromet” bi u martu ponovo trebalo da počne sa proizvodnjom - kazao je Tomić i dodao da je prije stečaja u ovoj firmi radilo 113 radnika.

On je podsjetio da je nepokretna imovina “Žitoprometa” ponuđena prvo po cijeni od 9,28 miliona maraka, a potom je na drugoj licitaciji snižena na 8,36 miliona KM, dok je na trećoj prodavana za 3,9 miliona KM.

- Ova fočanska kompanija, koja je nešto ranije kupila pokretnu imovinu ove firme, uplatila je i 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž - rekao je Tomić.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se prije dvije godine. U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Problemi su trajali godinu dana, a otvaranje stečaja u decembru 2019. godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i novog investitora, kompanije “Pavgord”.

Na ročištu koje je održano u februaru 2020. godine priznato je 6,2 miliona maraka potraživanja “Žitoprometa”, od čega 4,8 miliona KM kompaniji “Pavgord”.

Stanje

Od pokretanja stečaja u “Žitoprometu” su svakodnevno angažovana tri radnika, koji nastoje da očiste i održavaju sve mašine. Kako je Dušan Tomić ranije istakao, krug preduzeća i unutrašnje prostorije su sada možda i u boljem stanju nego što je to bilo prije pokretanja stečaja. Naglasio je da su svi pogoni funkcionalni i da se samo čeka okončanje stečaja kako bi se radnici vratili na posao.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana