Žene na selu rade duple smjene

Milijana Latinović
Žene na selu rade duple smjene

BANjALUKA - Žene na selu su supruge, majke, domaćice i poljoprivrednice koje ne znaju za slobodne dane i vikende, rade duple smjene i rame uz rame sa muškarcima obavljaju sve poslove, a zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS iz godine u godinu povećava se broj pripadnica ljepšeg pola koje su nosioci seoskih domaćinstava.

Da je rast broja gazdinstava na selu čiji su nosioci i koje vode žene evidentan, potvrdio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, naglasivši da su u planu novi programi podrške ženskom preduzetništvu na selu.

- Od 42.000 registrovanih gazdinstava u Srpskoj skoro u 23 odsto njih su nosioci žene. Prije pet godina to je bilo 14 odsto. Kreirali smo mjere kako bismo sa više novca podsticali gazdinstva koja vode žene - rekao je Pašalić nakon sastanka sa direktoricom Džender centra Vlade Srpske Mirjanom Lukač povodom obilježavanja 15. oktobra, Dana žena na selu.

Lukačeva je istakla da je Srpska posebno posvećena ženama na selu, navodeći da im Džender centar kroz različite vrste pomoći kontinuirano pruža podršku i da je mnogo uloženo u rad sa njima.

- Sada je mnogo više žena nosilaca, odnosno vlasnika gazdinstava na selu nego što je to bilo ranije, a što im omogućava da apliciraju za projekte i grantove. Uloženo je mnogo donatorskih sredstava u žensko preduzetništvo na selu - navela je Lukačeva i dodala da se od 2009. godine Dan žena na selu obično obilježava organizacijom sajma, gdje su one mogle prezentovati svoje proizvode, ali da to ove godine nije urađeno zbog pandemije virusa korona, pa su proizvodi žena sa sela predstavljeni u prostorijama resornog ministarstva.

Predsjednica Udruženja žena “Kočićevo” iz Nove Topole Željka Despotović rekla je za “Glas Srpske” da žene na selu rade sve poslove, rame uz rame sa svojim supružnicima. Naglasila je da udruženje broji sedamdesetak aktivnih članica, ali da sve žene iz mjesne zajednice Kočićevo smatra članicama jer svaka od njih na poseban način doprinosi poboljšanju položaja žena na selu i radu udruženja. Sedam članica, istakla je Despotovićeva, nosioci su domaćinstava. Njen, ali i radni dan drugih žena na selu traje duplo duže nego smjena žene zaposlene u firmi.

- Prva kafa se uvijek pije kad pijetlovi najavljuju novi dan. Dan počinje loženjem vatre, pripremanjem obroka, a potom hranimo životinje i završavamo ostale poslove u domaćinstvu. Ne dijelimo poslove i možemo da živimo od svoga rada - ispričala je Despotovićeva, koja se sa suprugom bavi uzgojem svinja i ratarskom proizvodnjom. Naglasila je odličnu saradnju sa resornim ministarstvom i Agencijom za agrarna plaćanja.

- Redovno apliciramo na njihove javne pozive i dobijemo određeni iznos koji nam mnogo olakša neke naše aktivnosti - kazala je Despotovićeva.

Podrška

Boris Pašalić je pojasnio da se pomoć Ministarstva poljoprivrede realizuje prvenstveno kroz podršku startapovima, udruživanju žena na selu, formiranju zadruga.

- Obezbjeđuju im se početna sredstva za rad, kao i podrška u edukaciji, brendiranju i promociji njihovih proizvoda - rekao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana