Željko Radić, v.d. direktora “Željeznica Republike Srpske”: Voz sa 800 tona uglja svaki dan ide za Srbiju

M. L.
Željko Radić, v.d. direktora “Željeznica Republike Srpske”: Voz sa 800 tona uglja svaki dan ide za Srbiju

BANjALUKA - Vagonima “Željeznica Republike Srpske” u Srbiju je prevezeno 1.600 tona uglja, a nova pošiljka od još 800 tona je na putu.

Potvrdio je to “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora “Željeznica RS” Željko Radić, naglasivši da je plan da svaki dan tovare po 800 tona dok ne prevezu ukupno dogovorenih 256.000 tona za potrebe “Elektroprivrede Srbije”.

- Ugalj ide iz rudnika “Kamengrad” u Sanskom Mostu, preko Prijedora, Doboja do Zvornika, a odatle dalje do odredišta u Svilajncu. Ovo je prvi put da se iz tog rudnika ugalj isporučuje za Srbiju usljed nedostatka uglja u tamošnjim rudnicima - ispričao je Radić, dodajući da je usluga preduzeća na čijem je čelu čisto komercijalna.

Izrazio je nadu da će i ovaj posao pozitivno uticati na bilanse “Željeznica RS”. Radić je podsjetio da je u prvih pet mjeseci ove godine postignuto povećanje prihoda od oko 22 odsto.

- Za prvih pet mjeseci ostvarili smo prihode od prevoza robe u iznosu od 14,44 miliona KM, koji su u odnosu na isti period prošle godine veći za 2,6 miliona KM - rekao je Radić i dodao da je namjera preduzeća da uposli svoje kapacitete i da dalje popravljaju radno-pravni status zaposlenih. U ovoj godini, istakao je, uspjeli su povećati plate za oko devet odsto.

Ukoliko ovakvih poslova bude više, istakao je Radić, nastojaće da izmiruju sve obaveze prema dobavljačima, da održavaju vozna sredstva i povećavaju plate zaposlenima.

- Tokom prvih pet mjeseci ove godine  prevezli smo ukupno 1,83 miliona tona robe, što je za 10,09 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu lani - rekao je Radić i dodao da se razmatra i opcija za prevoz uglja za Sloveniju. Naglasio je da je željeznički prevoz ekološki najprihvatljiviji, ali i najisplativiji posebno u vrijeme enormnog poskupljenja goriva.

- Za prevoz 800 tona uglja trebalo bi nam između 28 i 30 kamiona koji voze po 25 tona, a to bi dovelo do ogromnog zagušenja u saobraćaju, ali i troškova - pojasnio je Radić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana