Zeleni kilovati postaju zlata vrijedni

Vedrana Kulaga Simić
Zeleni kilovati postaju zlata vrijedni

BANjALUKA - Ekspanzija projekata koji će donijeti čiste i bogate obnovljive izvore energije vrtoglavo raste, a svaki zeleni kilovat na tržištu, prema rezultatima stručnih analiza, konstantno dobija na vrijednosti.

BiH je u procesu energetske tranzicije, a u svim planovima i strategijama nastoji svoje kapacitete preusmjeriti na obnovljive izvore energije (OIE). To će biti jedna od najaktuelnijih tema o kojoj će se govoriti na četvrtom po redu Samitu energetike u Trebinju SET 2023, koji počinje sutra i traje do petka pod sloganom “Energetska stabilnost zapadnog Balkana”.

Među domaćim kompanijama koje su napravile ogroman iskorak na polju OIE posebno mjesto pripada “Elnos grupi”. Timovi kompanije su kroz realizaciju brojnih projekata u regiji i Evropi učestvovali u izgradnji više od 800 megavata instaliranih kapaciteta u oblasti zelene energije. Kompanija zapošljava više od 630 radnika, posluje u 16 zemalja, a ove godine realizovaće projekte bogatog energetskog zelenog miksa hidro, vjetro i solarne energije.

Među aktuelnim OIE projektima čiji je “Elnos grupa” dio u posebnom svjetlu se izdvajaju izgradnja hidroelektrane Dabar (159,15 MW) u BiH, skori početak revitalizacije hidroelektrane Perućica (307 MW) najstarije hidroelektrane u Crnoj Gori, izgradnja vjetroparka Krivača (103 MW) u Srbiji te izgradnja solarnih elektrana Bukovica (6,25 MW), u Hrvatskoj i solarne elektrane Medeno polje (4,9 MW) u BiH.

- Drago nam je što iskustvo i znanje, ali i najmodernija tehnička rješenja u značajnoj mjeri primjenjujemo i na domaćem tržištu. Izgradnja HE Dabar je u tom smislu poduhvat kakvog smo dugo čekali. Njena izgradnja je veliki tehnički i logistički izazov. Naša kompanija će u okviru izgradnje ove hidroelektrane realizovati kompletnu elektro i mašinsku fazu radova - kažu za “Glas” u “Elnos grupi”.

Pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac za “Glas” podsjeća da je Vlada Srpske do sada usvojila set zakona u vezi s obnovljivim izvorima energije i uopšte energetike.

- Cilj je da to dodatno unaprijedimo kako bismo odgovorili na ogroman interes investitora u sektor OIE. U posljednje dvije godine došlo je do “eksplozije” zahtjeva za investiranje u solarnu energiju te manjim dijelom u vjetroenergiju - rekao je Baštinac, dodajući da u ministarstvu trenutno imaju na desetine zahtjeva za davanje koncesije u oblasti korišćenja solarne energije. 

Industrija obnovljivih izvora energije je najbrži rastući segment energetskog sektora u pet zemalja EU u jugoistočnoj Evropi, a prelazak na čiste energije jeste i put za koji su se opredijelile i zemlje zapadnog Balkana. Globalni energetski sektor će se u narednim decenijama, prema očekivanju i svjetskih lidera, transformisati iz sektora koji se pretežno zasniva na fosilnim gorivima u sektor u kojem dominiraju obnovljivi izvori energije i druge tehnologije čiste energije.

HVDC DolWin5

U “Elnos grupi” ističu da su usmjereni na realizaciju novih i zahtjevnijih projekata uz primjenu modernih tehnologija. Primjer za to jeste i projekat “HVDC DolWin5”, čak treći HVDC poduhvat čiji je ova kompanija dio.

- Te tehnologije su revolucionarna rješenja koja prenose veliku energiju, na velikim udaljenostima uz znatno manje gubitke. Do sada smo bili dio HDVC projekta “NordLink” i “MONITA”, a sada smo dio realizacije HVDC projekta “DolWin 5” u Njemačkoj. Interkonekcija će imati kapacitet 900 MW, biti duga 130 kilometara i povezaće novi “offshore” vjetropark na visokonaponsku mrežu na njemačkoj obali - kažu u “Elnos grupi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana