Zaradu anulira slab rod maline

Anita Janković Rečević
Zaradu anulira slab rod maline

BANjALUKA - Berba prvih sorti maline u Srpskoj počinje za petnaestak dana, a proizvođači ovog voća, uprkos najavama da će otkupna cijena biti i za pola marke viša nego lani, ni ove sezone ne mogu računati na zaradu jer je rod na mnogim parcelama znatno manji.

Malinare u Srpskoj niska otkupna cijena ovog voća posljednje tri godine dovela je na ivicu ambisa. Ekspanzija uzgoja splasnula je preko noći, a brojni uzgajivači su svoje malinjake ili uništili ili u potpunosti zapustili.

Oni koji su se zadržali u ovom poslu iz sezone u sezonu se bore da opstanu, a tako će, po svemu sudeći, biti i ovog ljeta.

Predsjednik Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić kaže da zasadi nisu u dobrom stanju, ističući da je na području regije Birač ovih dana gotovo nemoguće vidjeti malinjak u punom rodu.

- Sezona nije obećavajuća. Rod će definitivno podbaciti u odnosu na posljednje dvije godine, s tim da očekujemo skok otkupne cijene. Za sada postoje naznake da će pojedini hladnjačari kilogram maline plaćati oko tri KM. Međutim, i ako bude tako, zarada će biti tanka zbog umanjenog roda - priča Alempić i dodaje da troškovi proizvodnje stalno rastu.

Proizvođač iz Bratunca Ivan Stojanović, koji pod malinama i kupinama ima oko hektar zemljišta, očekuje rod od 1,5 tona po dunumu i zadovoljan je ovogodišnjim kvalitetom.

- Već godinama sam jedan od najuspješnijih malinara u regiji Birač i moji malinjaci ne mogu biti mjerodavni za neki prosjek. Većina malinjaka nije u dobrom stanju jer je zima bila blaga, a štetu su nanijeli i kasni mrazevi, tako da će ovogodišnja berba u odnosu na lanjsku podbaciti za oko 30 odsto - priča Stojanović. Ističe da bi u ovakvoj sezoni svaka cijena niža od tri marke po kilogramu za proizvođače značila nove gubitke. 

- Cijena mora ići gore jer je kompletna proizvodnja maline u BiH u padu, a znatno manji rod je i u Čileu i Poljskoj, zemljama koje su najveći svjetski proizvođači, tako da će potražnja sigurno biti povećana. Cijena od tri marke jednima bi pomogla da opstanu, drugima da nešto malo zarade, a ukoliko bi prebacila taj iznos, mogli bismo imati razloga za zadovoljstvo - ističe Stojanović i podsjeća da je otkupna cijena lani bila 2,5 KM.

Vlasnik hladnjače “Agro dr” iz Bratunca, čiji je kapacitet 2.000 tona, Petko Rankić kaže da ove sezone neće biti problema sa plasmanom maline na strano tržište, potvrđujući nade proizvođača da bi otkupna cijena tog crvenog voća mogla biti oko tri KM po kilogramu.

- Ako malina bude klasirana, a vjerovatno hoće, cijena prve klase bi trebalo da bude oko tri KM, a druge i treće klasa nešto manja. Imam direktno tržište i ugovoren izvoz u zemlje zapadne Evrope i Skandinavije, tako da ćemo sve što otkupimo moći i prodati - rekao je Rankić.

Radna snaga

Ljubiša Alempić kaže da je nedostatak radne snage jedan od ozbiljnijih problema s kojima se malinari susreću.

- Mnoge porodice su se odselile u inostranstvo i malo je ljudi na čiji angažman možemo računati tokom berbe. Berači koji su ostali i koji su spremni da rade zahtijevaju znatno veće dnevnice, što povećava troškove proizvodnje. Prosječna dnevnica prije dvije godine bila je 30 KM, a sada je već 40, s tim da ima berača koji traže i 50 maraka - priča Alempić. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana