Zaduženja teška 23,17 miliona KM

Milijana Latinović
Zaduženja teška 23,17 miliona KM

Banjaluka - Kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske trenutno koristi 17 lokalnih zajednica, a ukupan iznos kredita je 23,17 miliona maraka, koji su uglavnom iskorišćeni za realizaciju infrastrukturnih projekata.

U IRB-u navode da najveća kreditna zaduženja trenutno imaju Bijeljina, Prijedor, Teslić, Šamac i Ribnik.

U lokalnim zajednicama ističu da za kreditima IRB-a posežu kako bi izgradili putnu infrastrukturu, vodovode, kanalizaciju i realizovali druge projekte neophodne za normalan život stanovništva, a za koje nemaju dovoljno novca u lokalnim kasama.

Prvi čovjek Teslića Milan Miličević ističe za “Glas Srpske” da se ta opština kreditno zadužila kod IRB-a za tri miliona maraka.

- Kredit je uzet 2010. godine, sa rokom otplate od deset godina. Tadašnje rukovodstvo opštine povuklo je taj novac radi izgradnje putne infrastrukture - rekao je Miličević i naglasio da uredno izmiruju sve obaveze prema IRB-u.

Naglasio je da je u planu realizacija milionskog projekta za koji će takođe biti potrebno obezbijediti sredstva.

- Riječ je o izgradnji sekundarne vodovodne mreže za oko dvije trećine opštine. Prva faza projekta je završena prošle godine, gdje su postavljene pumpne stanice i rezervoari, a u narednom periodu trebalo bi sistem izgraditi do domaćinstava. U budžetu opštine nema dovoljno novca za to, tako da će najvjerovatnije biti potrebno kreditno zaduženje - rekao je Miličević.

Načelnik Šamca Đorđe Milićević ističe za “Glas Srpske” da je kredit kod IRB-a u iznosu od 4,5 miliona KM prethodno rukovodstvo uzelo još 2015. godine za realizaciju infrastrukturnih projekata.

-  Međutim, taj kredit do mog dolaska na mjesto načelnika nije redovno isplaćivan, tako da smo isplatili više od pola miliona zateznih kamata i prije dvije godine zatvorili smo ta dugovanja zaduživši se kod komercijalnih banaka tvrdi Đorđe Milićević.

Prema podacima dostupnim na internet stranici IRB-a, kredite ove banke do sada je koristilo ili koristi 26 opština i gradova u Republici Srpskoj u ukupnoj vrijednosti od 40,975 miliona maraka.

Ukupna vrijednost

Prema podacima IRB-a, od osnivanja do danas plasirano je ukupno 11.192 kredita u iznosu od 1,713 milijardi maraka. Najviše je plasirano u Banjaluci i to čak 3.247 kredita čija vrijednost premašuje pola milijarde maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana