Za vodosnabdijevanje Zvornika i Jajca donirano oko dva miliona evra

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa potpredsjednikom Evropske investicijske banke (EIB) Ljiljanom Pavlovom dva ugovora o grantu EU koji se odnose na projekte vodosnabdjevanja u Jajcu i Zvorniku.

Bevanda je rekao da se za opštinu Jajce iz fondova EU izdvaja 1,5 miliona evra grant sredstava, a za grad Zvornik 595.000 evra čime se podržavaju već započeti postojeći projekti.

Prema planu projekata, koji su već u toku, sredstva iz granta za Jajce biće utrošena za izgradnju i ulaganje u vodosnabdijevanju na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik, te izgradnju sedam malih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Predviđeno je da se na drugom projektu uz ova grant sredstva okonča izgradnja sistema za vodosnabdijevanje "Lokanj-Pilica" i izgradnja malog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Tabanci u Zvorniku.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja je organizovana putem video-lika zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, prisustvovo je i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Bevanda je istakao da će bespovratna sredstva, koje je obezbijedila EU za ova dva projekta, biti implementirana putem EIB i alocirana na Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

On smatra da će ova grant sredstva, koja je osigurala EU iz svojih fondova, bitno poboljšati kvalitet života stanovnika opštine Jajce i grada Zvornika, te doprinijeti zaštiti životne okoline.

"Praksa je pokazala da EIB implementira projekte koji su rezultat potreba običnog čovjeka. Tako je i ovog puta osiguran dodatni novac za poboljšanje vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku gdje stanovištvo ima realan problem s vodom za piće i zaštitom okoline. Ova sredstva pomoći će da se njihov kvalitet života značajno unaprijedi i to je najbitnije", naglasio je Bevanda.

Pavlova je rekla da je BiH za ovu banku ključni partner u regiji, te da je u posljednjoj deceniji uloženo dvije milijarde evra u projekte iz područja prometa, te malih i srednjih preduzeća.

Ona je najavila da će u budućnosti više projekata biti namjenjeno za ekonomski oporavak nakon pandemije virusa korona, te će u prvoj polovini ove godine biti uloženo više od 100 miliona evra u zdravstveni i sektor obnovljive energije, te nastavak izgradnje koridora "Pet-ce".

Satler je naglasio da EU stoji uz BiH, posebno uz ovakve projekte koji se odnose na kavlitet života građana i zaštitu životne okoline.

On je podsjetio da je uz današnje ugovore o dodjeli od oko dva miliona evra bespovratnih sredstava iz IPA fondova krajem prošle godine uloženo i šest miliona evra za podršku BiH u ovoj oblasti, te da očekuje postupno dostizanje evropskih standarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana