Vrijeme curi za “carinu bez papira”

Marijana Miljić Bjelovuk
Vrijeme curi za “carinu bez papira”

BANjALUKA - Primjena Zakona o carinskoj politici, a samim tim i “carine bez papira” prolongirana je za 1. april ove godine, a da li će i tada prevoznici odahnuti zavisi od Parlamenta BiH koji treba da usvoji akt o carinskim prekršajima.

Imajući u vidu aktuelnu političku situaciju u BiH, prevoznici nisu optimistični da će nadležne institucije ispoštovati navedeni rok, što potvrđuje predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS Nikola Grbić koji kaže da BiH iz dana u dan potvrđuje da je zemlja apsurda.

- Nijedno obećanje domaće vlasti ne mogu ispoštovati. Neće biti ništa od najava ni za proljeće, sama najava za 1. april govori da je to još jedna laž. Prevoznici će, nažalost, nastaviti da čekaju na carinama po tri, četiri dana - naveo je Grbić dodajući da nadležni ništa ne preduzimaju da se  poboljšaju uslovi na graničnim prelazima. 

Programom rada Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za ovu godinu navedeno je da ova institucija planira nadogradnju carinskog informacionog podsistema što će omogućiti informatičku podršku poslovnim procesima iz oblasti carina koji se usaglašavaju sa zakonodavstvom Evropske unije iz te oblasti.

- To podrazumijeva elektronsko podnošenje dokumentacije i rad u bespapirnom okruženju što se odnosi i na carinske deklaracije i na prateću dokumentaciju. Planirana je implementacija aplikacije za Novi tranzitni kompjuterizovani sistem (NCTS) na međunarodnom nivou u skladu sa pravilima Konvencije o zajedničkom provoznom postupku  - navedeno je u programu rada.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević pojasnio je da je primjena NCTS-a, koji podrazumijeva “carinu bez papira”, bila planirana još od 1. jula prošle godine.

- Da bi Zakon o carinskoj politici, a samim tim i “carina bez papira”, odnosno NCTS sistem mogao da bude u primjeni, BiH je trebala da usvoji zakon o carinskim prekršajima. S obzirom na to da u Parlamentu BiH taj zakon nije prošao i da nakon toga parlamentarci nisu ni zasjedali sve još tapka u mjestu - pojasnio je Kovačević.

On je podsjetio da je prvobitno sve odgođeno za početak ove godine jer se podrazumijevalo da će Parlament usvojiti pomenuti zakon.

- Nažalost, do toga nije došlo zbog čega je Savjet ministara sve prolongirao za 1. april ove godine. I taj rok zavisi od usvajanja zakona o carinskim prekršajima  - naveo je Kovačević.

On objašnjava i da se NCTS prvo mora primjenjivati na nivou BiH godinu dana, nakon čega bi ona trebalo da postane punopravna članica NCTS konvencije.

- Da smo počeli sa primjenom 1. jula prošle godine već u julu ove godine mogli bismo postati punopravna članica. To znači da kada BiH postane punopravna članica neko ko kreće sa robom iz BiH carinska prijava je vidljiva u svim zemljama kroz koje ta roba prolazi pa sve do odredišta. Time se skraćuje vrijeme čekanja na granicama i troškovi - naveo je Kovačević.

Uloženo mnogo novca

Ratko Kovačević je naveo da je odrađen ogroman posao da bi počela primjena NCTS sistema, te da su uložene velike sume novca.

- Radili smo uz pomoć delegacije Evropske unije, a iz IPA fondova finansirane su aktivnosti da bi UIO postalo sertifikovano tijelo za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana