Vozači i dalje bez mjesta za predah na autoputu “9. januar”: Izgradnja odmorišta “Brkića voda” na proljeće

Milijana Latinović
Vozači i dalje bez mjesta za predah na autoputu “9. januar”: Izgradnja odmorišta “Brkića voda” na proljeće

BANjALUKA - Izgradnja odmorišta “Brkića voda” na autoputu Banjaluka - Doboj trebalo bi da počne na proljeće, a za lokaciju gdje će vozači imati priliku da predahnu u toku je obezbjeđivanje urbanističko-tehničkih uslova.

Rekao je to za “Glas Srpske” vlasnik preduzeća “Brčko gas” Đorđe Kojić i dodao da bi obezbjeđivanje urbanističko-tehničkih uslova trebalo da bude završeno za petnaestak dana te da će odmah nakon toga započeti projektovanje odmorišta.

- Cilj nam je da do kraja ove godine dobijemo građevinsku dozvolu, kako bi na proljeće krenuli u nove radne pobjede i započeli izgradnju odmorišta - rekao je Kojić.

Dodao je da im je korona pomrsila planove, ali da ne odustaju od ove investicije.

- Dosta opreme smo već kupili, poput rezervoara i automata, za šta je do sada izdvojeno oko 800.000 maraka. Plan je da radimo montažne objekte sa dobrom izolacijom - rekao je Kojić.

Koncesija za izgradnju odmorišta koje će se nalaziti na teritoriji Dervente dodijeljena je preduzeću “Brčko gas” polovinom 2019. godine, na period od 30 godina.

Plan investitora je da na lokalitetu “Brkića voda” sa obje strane autoputa budu izgrađene benzinske pumpe sa restoranima i prodavnicama, kao i punjači za automobile na električni pogon.

Vozači ističu da su prednosti autoputa velike, ali da je veoma važno da imaju i mjesto na kojem mogu da se odmore nakon višečasovne vožnje.

- Često iz Hrvatske putujem prema Semberiji, iako je otvaranjem “9. januara” ta relacija znatno skraćena, mnogo bi značilo da bude otvoreno odmorište gdje bismo mogli predahnuti, osvježiti se ili ručati, kao što to možemo često na autoputevima širom Evrope - kazala je Dragana Simić.

Republika Srpska ima 106 kilometara autoputa, a “9. januar” od Banjaluke do Doboja, ukupne dužine 72 kilometra, u potpunosti je otvoren za saobraćaj u oktobru 2018. godine.

“Lužani”

Na mjesto za predah kraj autoputa još čekaju i vozači na relaciji Banjaluka - Gradiška, gdje je planirana izgradnja odmorišta “Lužani”.

Projekat vrijedan četiri miliona maraka realizuje kompanija “Superpetrol”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana