Voćari u Srpskoj zadovoljni otkupnom cijenom: Košare praznije, ali kasa punija

Anita Janković-Rečević
Voćari u Srpskoj zadovoljni otkupnom cijenom: Košare praznije, ali kasa punija

Banjaluka - Voćari u Srpskoj posljednjih godina nisu imali mnogo sreće, ali ove jeseni situacija je daleko povoljnija jer, iako su rod i kvalitet lošiji nego lani, cijena je zbog velike potražnje daleko veća, što će im donijeti dobru zaradu.

Berba ranih sorti jabuka u Srpskoj počela je početkom septembra, a od ponedjeljka na red dolazi ajdared, vrsta koja je najzastupljenija u domaćim voćnjacima. 

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ovu godinu ocjenjuje kao vrlo šaroliku kad je u pitanju rod i kvalitet voća, ali veoma povoljnu po pitanju potražnje i cijena koje su već sada duplo više nego u istom periodu lani. 

- Nećemo postići one količine koje inače proizvedemo, jer je dosta štete nanio grad, ali sve u svemu mi smo zadovoljni. Na polovini od oko 3.000 hektara na kojima se uzgajaju jabuke rod je nikakav, dok se na preostalim parcelama prinosi u prosjeku kreću od 40 do 45 tona po hektaru što je sasvim zadovoljavajuće za naše uslove - kazao je Dojčinović. 

Prema njegovim riječima, kupaca ove godine neće manjkati, jer je rod  ovog voća u Evropi manji za 23 odsto, a u Poljskoj, koja je najveći proizvođač jabuka, prinosi su smanjeni za 43 odsto. 

- Udruženju su se javili kupci iz Rusije i Bjelorusije, ali se još ne  izjašnjavaju o cijeni tako da za sada nismo dogovorili izvoz. To nas ne brine jer će ove godine lako biti prodati voće i na našem i na stranom tržištu. Veleprodajna cijena jabuka sada se kreće od 0,60 do jedne marke po kilogramu, što je duplo više nego lani. Kada voće uđe u skladište cijene će zasigurno biti i veće - rekao je Dojčinović. 

On je istakao da je i šljiva ove godine imala više nego dobru cijenu.

- Šljive i kruške su slabo rodile, a potražnja je bila velika.  Kilogram šljive u veleprodaji je koštao i do marku, što ne pamtim posljednjih godina. To je baš visoka cijena i oni proizvođači koji su imali prinose ostvarili su dobru zaradu - istakao je Dojčinović.  

Šef proizvodnje u gradiškoj firmi “Agroimpeks” Bojana Bokan navodi da još nisu obezbijedili tržište za sav ovogodišnji rod jabuke, ali da su pregovori uveliko u toku. 


- Rusko tržište odvuče 80 odsto roda, ali ove godine su pooštrili kriterijume pa ne znamo šta i koliko ćemo im prodati. Nastojimo se probiti i na tržište arapskih zemalja, a nešto će ići i za Sloveniju, Hrvatsku, a imamo i neku varijantu za Norvešku. Ljudi su lani bacali jabuke i to prvu klasu, jer nisu imali kome prodati, ali ove godine to se zasigurno neće desiti - kazala je Bokan i dodala da se prinosi jabuka u voćnjacima kreću od 30 do 70 tona po hektaru. 
Zadovoljan ovogodišnjom sezonom je i voćar Darko Milošević iz Ugljevika. 
- Zahvaljujući predanom radu i svim mjerama zaštite jedan sam od rijetkih koji je ove godine imao veliki rod šljive. Prinosi u mojim šljivicima su se kretali od 25 do 40 tona, a kvalitet je bio izvrstan. Uspio sam prodati većinu roda, nešto u BiH, a nešto u inostranstvu i više sam nego zadovoljan - rekao je Milošević. 
 

 

Izvoz

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH kažu da su domaći proizvođači za osam mjeseci ove godine na inostrana tržišta izvezli 9.566.600 kilograma jabuka, za razliku od lani kada je u istom periodu stranim kupcima prodato 3.431.698 kilograma jabuka. 

- Vrijednost izvezene jabuke ove godine premašila je 10,27 miliona KM - istakli su u STK i dodali da je za osam mjeseci ove godine u BiH uvezeno 22.846.583 kilograma jabuke u vrijednosti od 8,44 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana