Virus oborio onlajn šoping

Milijana Latinović
Virus oborio onlajn šoping

BANjALUKA - Stanovnici BiH su u prva dva mjeseca ove godine putem internet platformi pazarili robu vrijednu skoro 652.000 maraka, što je za oko 220.000 KM manje u odnosu na isti period lani, na šta je u dobroj mjeri uticala otežana isporuka pošiljki iz Kine, s obzirom na tamošnju epidemiološku situaciju.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u januaru i februaru ove godine onlajn kupovinom u BiH je stiglo 2.923 kilograma razne robe ukupne vrijednosti 651.993 marke, dok su u istom periodu 2019. godine stanovnici BiH putem onlajn platformi pazarili 3.767 kilograma robe u vrijednosti od 873.690 KM.

- Riječ je o paketima koji su bili predmet carinjenja, odnosno vrijednost svake pojedinačne pošiljke bila je veća od 300 maraka, jer se paketi manje vrijednosti ne carine - pojasnili su u UIO.

Zbog pojave i širenja virusa korona u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, krajem prošle i početkom ove godine, prijem svih vrsta pošiljki iz Kine bio je otežan u februaru zbog obustave letova avio-kompanija koje ih prevoze. Građani koji su mahom naručivali robu iz Kine kažu da su prilikom slanja narudžbi u tom periodu dobijali obavještenje da se zbog posljedica širenja virusa korona prolongiraju svi rokovi isporuke.

- Naručio sam mobilni telefon iz Kine, koji je trebalo da stigne do kraja februara. Javili su mi da neće biti isporučen do aprila - rekao je Banjalučanin Nemanja T.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da mnogo robe iz Kine stiže u BiH putem interneta.

- Trend naručivanja raznih proizvoda putem interneta odomaćio se i među stanovnicima BiH, koji su mahom robu kupovali iz Kine, u skladu sa svojim potrošačkim mogućnostima. Dešavanja koja su potresla najmnogoljudniju zemlju svijeta tokom februara odrazila su se na onlajn kupovinu, što potvrđuje podatak UIO BiH da je u prva dva mjeseca ove godine stiglo manje robe nego u istom periodu lani - rekla je Marićeva.

Da su se posljedice širenja virusa korona odrazile na internet kupovinu, potvrđuje i član Udruženja ekonomista RS (SWOT) Predrag Duduković.

- Opštepoznato je da masovno naručujemo robu iz Kine, a u februaru je bio obustavljen poštanski saobraćaj sa tom zemljom, tako da ne vidim drugi razlog za smanjenje onlajn kupovine - kazao je Duduković.

Dodao je da je za očekivati da će u narednom periodu građani sve više koristiti mogućnost kartičnog plaćanja i onlajn kupovine, s obzirom na to da nadležni predlažu što manje socijalnih kontakata, a sve s ciljem suzbijanja širenja virusa korona.

Narudžbe

Prema podacima UIO BiH, najviše onlajn narudžbi u prva dva mjeseca ove godine bilo je iz Sarajeva. Stanovnici toga grada putem interneta su kupili robu vrijednu 386.155 KM, dok su Mostarci pazarili proizvode vrijedne oko 140.000 maraka. Prema podacima UIO, onlajn kupovinom u Banjaluku je u prva dva mjeseca stigla roba vrijedna skoro 126.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana