Veće plate vozačima nauštrb nameta

Anita Janković Rečević
Veće plate vozačima nauštrb nameta

Banjaluka - Prevoznici iz Republike Srpske zatražiće od Vlade poreske olakšice kakve godinama imaju preduzeća u oblasti kože i tekstila, a svu razliku novca planiraju da preusmjere na povećanje plata vozačima, budući da već duže vrijeme muku muče da zadrže radnike.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS i direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić kaže da je situacija u ovoj branši veoma teška jer su suočeni sa masovnim odlivom vozača i nelojalnom konkurencijom stranih i prevoznika iz FBiH.

- I u teretnom i u putničkom saobraćaju jedva uspijevamo pronaći vozače jer ljudi masovno odoše u inostranstvo. Ne možemo računati ni na generacije koje završavaju srednju školu jer Zakon o bezbjednosti saobraćaja predviđa da vozač D kategorije mora imati navršene 24 godine života, što je dodatni problem. Jedini način da zadržimo radnike je povećanje plata i to što prije - kaže Mijić. Dodaje da je finansijska situacija u preduzećima koja se bave prevozom robe i putnika dosta teška i da nisu u stanju samostalno podizati plate, zbog čega su primorani da traže pomoć Vlade RS.

- Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Udruženja donijećemo odluku da Vladi uputimo inicijativu kojom ćemo tražiti da nam se smanji paušal za poreze i doprinose na visinu onih koje plaćaju preduzeća iz oblasti kože i tekstila. Ukoliko nam Vlada izađe u susret i izjednači nas sa industrijom kože i tekstila, sva sredstva dobijena od te razlike usmjerićemo na povećanje plata vozačima - rekao je Mijić. 

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza Goran Starčević kaže da se ova branša ne smije dovesti u situaciju da ostane bez radnika, s obzirom na to da obavljaju veoma osjetljivu djelatnost koja se direktno tiče svih građana Srpske.

- Direktne linije se moraju održavati. Ne možemo reći danas nećemo voziti, nemamo radnika, sutra ćemo. Naši problemi sa nedostatkom radnika su daleko izraženiji u odnosu na industriju kože i tekstila, a njihova osnovica na poreze i doprinose je 25 odsto prosječne bruto plate, a naša 63 odsto. Smatramo da je više nego opravdano da budemo izjednačeni po tom pitanju - istakao je Starčević i dodao da se nada da će im Vlada izaći u susret, s obzirom na to da pokazuje dosta sluha za privredu.   

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić ističe da će od Vlade RS tražiti da budu oslobođeni plaćanja poreza prilikom kupovine kamiona i autobusa.

- Tražićemo isti tretman kao proizvodna preduzeća koja su oslobođena plaćanja poreza prilikom kupovine raznih mašina, kao osnovnog sredstva za rad. S obzirom na to da mi spadamo u uslužne djelatnosti, nismo oslobođeni tog poreza, što nema apsolutno nikakvog smisla, naročito ako se uzme u obzir da novi kamion ili autobus košta nekoliko puta više od proizvodnih mašina - naveo je Grbić i dodao da je i to jedan od načina koji bi mogao doprinijeti rastu plata u oblasti saobraćaja.

U najavi novi odliv

Nikola Grbić tvrdi da prema najnovijim podacima Srpskoj trenutno nedostaje 4.500 profesionalnih vozača.

- U posljednjih sedam dana napustila su me dva mlada vozača koja su sa porodicama otišla na zapad. Mladi odlaze svaki dan, a situacija bi uskoro mogla biti još gora jer je Njemačka od Nove godine uvodi nove olakšice, pa će svi koji budu željeli moći otići bez poteškoća - tvrdi Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana