Uz podsticaje zadovoljni i radnici i poslodavci

Miloš Vasiljević
Uz podsticaje zadovoljni i radnici i poslodavci

BANjALUKA - Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske odobrilo je više od deset miliona KM za 516 privrednih subjekata koji su u petom obračunskom periodu, od jula do decembara prošle godine, isplatili uvećanu platu za 19.752 radnika, a predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže za “Glas Srpske” da je ovo dobra mjera koja pomaže, kako radniku, tako i poslodavcu.

- Svaka vrsta podsticaja koja ima za cilj da dođe do rasta standarda zaposlenih, a s druge strane da pomogne poslodavcima da povećaju plate je dobrodošla - rekao je Račić.

Ipak, kako kaže, treba možda razmišljati i drugim metodama pomoći u vezi sa povećanjem plata.

- Nisu svi poslodavci zadovoljni takvim načinom podsticaja, jer oni koji isplaćuju veće plate od onih koje su predmet ovih podsticaja su na neki način u podređenom položaju. Ako jedan radnik ima platu 1.500 KM, a radnik kod drugog poslodavca ima platu od 1.000 KM, on mu poveća platu na 1.200 KM, on za to povećanje ima stimulaciju, a onaj koji ima 1.500 KM nema nikakvu stimulaciju, on je sa većom platom, ali nema pomoć - kazao je Račić.

Naglašava da je dobra podrška i orijentacija Vlade Srpske da pokuša da stimuliše poslodavce koji rade na povećanju plate.

- Treba razmisliti da model raspodjele bude pravedniji jer u nekom smislu pojedini poslodavci na taj način pokušavaju onaj dio plate u koverti da pretvore u legalne okvire - apostrofirao je Račić.

Direktor “Drvoprodeksa” Darko Partalo rekao je za “Glas” da njegovoj firmi, koja zapošljava 420 radnika, ova mjera ide naruku.

- To nas podstiče da dodatno dižemo plate, a sve je lakše uz podsticaj. Osim toga, lijep je osjećaj da Vlada Srpske vodi računa o privrednicima, ne samo kroz povrat dijela doprinosa nego i kroz podsticaje za ulaganje za nabavku nove tehnologije, što diže produktivnost, ali i same plate - kazao je Partalo.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je zahtjeve za podsticaj za povećanje plate radnika, za ovaj obračunski period, podnijelo ukupno 576 privrednih subjekata, koji su imali mogućnost da do 1. marta ove godine podnesu zahtjev putem aplikacije “e-podsticaj”, koja se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva.

Ukupan iznos podsticaja za povećanje plata koji je odobren od prvog obračunskog perioda, od jula do decembra 2019. godine, do sada iznosi oko 32 miliona KM, navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu su napomenuli da je obrada preostalog dijela zahtjeva u finalnoj fazi, nakon čega će uslijediti isplata sredstava za podsticaje za povećanje plata.

Tržište

Darko Partalo kaže da je u drvoprerađivačkoj industriji, pa samim tim i u firmi na čijem je on čelu, potražnja velika nakon korone, kada su firme funkcionisale u veoma teškim uslovima.

- Imamo posla za četiri mjeseca unaprijed. Dobra je potražnja za našim proizvodima, 90 odsto izvozimo i većina drvne industrije bilježi rekordne rezultate u posljednje vrijeme - rekao je Partalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana