Uz pametni tahograf kontrola bez zaustavljanja

Anita Janković Rečević
Uz pametni tahograf kontrola bez zaustavljanja

BANjALUKA - Prevoznike iz BiH koji obavljaju međunarodni transport tokom sljedećih nekoliko godina očekuju velike promjene, a jedna od prvih je posjedovanje pametnih tahografa u svim kamionima koji budu uvezeni u zemlju s ciljem bolje i kvalitetnije kontrole vozača na putevima Evropske unije (EU).

Direktorica Sektora za transport i komunikacije Spoljnotrgovinske komore BiH Sabrina Teskeredžić istakla je juče da će sva vozila koja se prvi put registruju u našoj zemlji od 21. avgusta ove godine morati imati ugrađene pametne tahografe druge generacije. 

Pojasnila je da je riječ o Paketu za mobilnost koji su donijeli Savjet EU i Evropska komisija, a odnosi se na reformu pravila za vozače kamiona. Prema njenim riječima, do kraja naredne godine vozila koja učestvuju u međunarodnom transportu, a do tada su bila opremljena analognim ili digitalnim tahografom, moraju ga zamijeniti pametnim druge generacije.

- Do 20. avgusta 2025. godine vozila koja učestvuju u međunarodnom transportu, a do tada su bila opremljena pametnim tahografom prve generacije, moraju ga zamijeniti za onaj druge - istakla je Teskeredžićeva i dodala da do juna 2026. godine teretna vozila koja učestvuju u međunarodnom transportu, a čija je najveća dopuštena masa od 2,5 do 3,5 tona, koja do sada uopšte nisu trebala da imaju tahograf, moraju ugraditi onaj pametni druge generacije.

Teskeredžićeva je navela da pametni tahografi automatski bilježe svaki prelazak nacionalne granice unutar država EU, ali i svaku promjenu opterećenja, odnosno utovar i istovar tereta iz vozila. 

- Cilj je bolje i kvalitetnije kontrolisati kabotažu unutar svake pojedine članice EU. Nova pravila osmišljena su kako bi se obezbijedila ravnoteža između poboljšanih radnih i socijalnih uslova za vozače i slobode prevoznika da pružaju prekogranične usluge - naglasila je Teskeredžićeva i dodala da će se njihovom primjenom doprinijeti i bezbjednosti na putevima jer je osnovna namjena tahografa regulisanje vremena koje vozač provede za volanom s ciljem sprečavanja nesreća kao posljedica umora. 

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže za “Glas” da sve nove serije kamiona koje izlaze iz fabrika imaju ugrađene “smart” tahografe, da je riječ o vozilima sa motorom “euro šest” koja koštaju oko 100.000 evra i koje malo ko od domaćih prevoznika može priuštiti.

- Na našim putevima još se voze kamioni sa motorom “euro” jedan i dva. Kamioni koji su proizvedeni prije pet, šest godina ne mogu podržati te pametne uređaje - rekao je Grbić i dodao da EU može donijeti odluku da takvim kamionima zabrani ulazak na njenu teritoriju. 

Grbić ističe da će upotreba “smart” tahografa olakšati kontrolu vozača jer policija u državama EU neće zaustavljati kamione, već će se u vožnji povezati na pametni uređaj i očitati sve podatke.

Kompanija za prevoz robe “Aktros” iz Prnjavora u svom voznom parku ima osam kamiona sa ugrađenim pametnim tahografima koji su kupljeni lani.

- Ova pravila odnose se na novonabavna vozila i u EU se primjenjuju od 2020. godine - rekao je vlasnik “Aktrosa” Žare Brkić. 

Obaveze

Sabrina Teskeredžić je podsjetila da prevoznici iz BiH od 2010. godine moraju imati ugrađen digitalni tahograf za nova teretna vozila i autobuse koji se prvi put registruju u zemlji.

- Prevoznici registrovani u BiH dužni su da ih koriste - istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana