Uz garancije održali poslovanje

Milijana Latinović
Uz garancije održali poslovanje

BANjALUKA - Garantni fond Republike Srpske odobrio je do sada garancije u iznosu od 37,12 miliona maraka za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona, a u preduzećima na čiji zahtjev je pozitivno odgovoreno kažu da su zahvaljujući garancijama mnogo lakše i brže došli do kredita.

Cilj ovog fonda je olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, izdavanjem garancije za obezbjeđenje potraživanja po kreditu odobrenom od finansijske organizacije.

Prema podacima navedenim na internet stranici Garantnog fonda, do sada su odobrene 383 garancije za nešto više od 53 miliona maraka kredita privrednih subjekata. Iznos garancije je 70 odsto ukupnog iznosa kredita.

Među preduzećima kojima je u ovoj godini odobrena garancija je i pekara “Zlatno zrno” iz Istočnog Sarajeva, kojoj je zahvaljujući podršci Garantnog fonda u maju ove godine odobren kredit od 150.000 maraka.

- Kredit je odobren mnogo brže jer je Garantni fond garantovao za nas. Novac smo uložili u nabavku repromaterijala. Rast cijena se više ne može ispratiti, a situacija je, čini mi se, teža sada nego u jeku pandemije. Pojedine sirovine su poskupjele dva, pa i tri puta. Uložili smo novac od kredita kako bismo održali poslovanje - rekao je za “Glas Srpske” vlasnik preduzeća Dragan Ostojić.

Dodao je da imaju 100 stalno zaposlenih, ali da ni njih nije zaobišao problem nedostatka radne snage.

- Osim toga, imamo još dvadesetak radnika koji prolaze kroz firmu preko Zadruge i da nam nije njih i srednjoškolaca, bili bismo u situaciji da pojedine radnje zatvorimo - kazao je Ostojić.

Garancija je u martu ove godine odobrena i banjalučkom preduzeću “Drvoprodeks” za zajam od 500.000 maraka.

- To je veoma dobar program, koji sigurno u značajnoj mjeri pomaže privrednicima. Kredit koji smo podigli namijenjen je za obezbjeđenje solarnih panela kako bismo počeli proizvoditi električnu energiju za vlastitu potrošnju - rekao je direktor tog preduzeća Darko Partalo.

Naglasio je da se i drvna industrija kao i svi drugi sektori privrede suočava sa nedostatkom radne snage, ali da “Drvoprodeks” povećanjem plata i raznim vidovima pomoći za zaposlene uspijeva da sačuva broj radnika.

Uslovi

Na internet stranici Garantnog fonda RS navedeno je da ovaj vid garancije mogu dobiti privredni subjekti sa sjedištem u Srpskoj koji nisu bili u finansijskim poteškoćama na dan 31. decembar 2019. godine, ali trenutno imaju poteškoće u poslovanju koje su nastale kao posljedica pandemije “kovida 19”. Mikropreduzeća, preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva mogu dobiti garancije za iznose do 50.000 KM, mala preduzeća za najviše 200.000 KM, a srednja preduzeća za maksimalno 400.000 KM. Rok otplate kredita je najduže sedam godina, uključujući grejs period, koji može biti od tri do 12 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana