Uvoz žitarica u BiH 11 puta veći od izvoza

Srna
Uvoz žitarica u BiH 11 puta veći od izvoza

SARAJEVO - BiH je prošle godine izvezla žitarice u vrijednosti 18,2 miliona KM, što je za 63,4 odsto više od prethodne godine, dok je uvoz iznosio gotovo 208 miliona KM i veći je za 0,8 odsto nego u 2019. godini.

Pokrivenost uvoza izvozom lani iznosila je 8,7 odsto, a prethodne godine 5,4 odsto, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

“Po vrijednosti, rast izvoza zabilježen je kod pšenice i suražice, što se pripisuje izvozu za Hrvatsku i Tursku, međutim, s druge strane, imali smo i povećanje uvoza od 2,3 odsto, a vrijednosno je taj uvoz bio preko 124 miliona KM”, ističu iz Komore i dodaju da je povećanje izvoza u prošloj godini zabilježeno kod kukuruza, i to 45,5 odsto.

Što se tiče uvoza lani, njegov rast zabilježen je još kod riže, i to za 16,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Gotovo sav izvoz pšenice i suražice išao je u Hrvatsku i Tursku, dok se kukuruz, pored ove dvije zemlje, izvozio i u Srbiju.

BiH je pšenicu i suražicu najviše uvozila iz Mađarske, i to u vrijednosti većoj od 68 miliona KM, iz Hrvatske 29 miliona KM, a iz Srbije većoj od 25 miliona KM, dok je kukuruz najviše dolazio iz Srbije, odakle je uvezeno ove žitarice u vrijednosti od 52,2 miliona KM, te Hrvatske 10,4 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana