Uvoz iz Kine skliznuo za 34 miliona KM

Anita Janković Rečević
Uvoz iz Kine skliznuo za 34 miliona KM

BANjALUKA - Uvoz robe iz Kine u prvih pet mjeseci ove godine skliznuo je za oko 34 miliona KM u odnosu na isti period lani, a razlog je smanjena potražnja domaćih preduzeća za repromaterijalom, budući da većina privrednih pogona u Srpskoj tokom aprila nije radila zbog epidemije virusa korona.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, na domaće tržište u periodu od januara do 1. juna iz Kine je stigla roba vrijedna 209,13 miliona maraka, dok su u istom periodu prošle godine iz najmnogoljudnije zemlje svijeta u BiH uvezeni proizvodi vrijedni 243,18 miliona maraka. Među raznim proizvodima koji su stizali iz Kine najviše je mašinskih i električnih mašina, uređaja i oprema, čije je vrijednost premašila 53,2 miliona maraka.

Za razliku od uvoza, izvoz domaćih proizvoda u zemlju Dalekog istoka u prvih pet mjeseci ove godine blago je povećan, a na listi proizvoda koje je BiH plasirala u Kinu prednjače drvo, proizvodi od drveta i drveni ugalj. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, od januara do kraja maja BiH je u Kinu prošle godine izvezla robu vrijednu 12,35 miliona maraka, dok je u istom periodu ove godine na kinesko tržište plasirana roba “teška” 12,62 miliona KM, od čega se 5,4 miliona KM odnosi na drvo i proizvode od drveta. Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da dobar dio robe koja stiže iz Kine u BiH služi kao repromaterijal za dalju proizvodnju, te da je do pada uvoza došlo jer su domaća preduzeća radila smanjenim kapacitetom.

- Zbog epidemije virusa korona došlo je do značajnog pada potražnje za robom koju naša preduzeća izvoze u EU i to je lančano dovelo do smanjenja potražnje za repromaterijalom iz Kine. To je jedan od razloga pada spoljnotrgovinske razmjene - kazao je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić istakao je da je u aprilu većina preduzeća bila primorana da obustavi rad, te da je i to jedan od razloga koji je uticao na smanjenu potražnju za robom iz Kine.

- Takođe, na početku godine dio preduzeća je imao problema sa nabavkom robe iz Kine koja se tada borila sa virusom. I to se dijelom odrazilo na pad razmjene sa Kinom - kazao je Trivić.

Istakao je da je malo preduzeća koja i sada rade u punom kapacitetu.

- Situacija se nije stabilizovala jer je svjetska privreda, naročito automobilska industrija, od koje zavisi dosta preduzeća u Srpskoj, pretrpjela ogromne gubitke, tako da pad uvoza robe iz Kine možemo očekivati i u narednom periodu - rekao je Trivić.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže da su posljedice epidemije ključni razlog za pad uvoza.

- Taj pad je nešto veći kod Kine u odnosu na druge spoljnotrgovinske partnere zato što je još u januaru i februaru bila otežana trgovina robom, budući da su oni prva zemlja koju je pogodio virus - kazao je Vasić.

Cijena

Pero Ćorić ističe da je Kina veliki spoljnotrgovinski partner BiH kada je u pitanju nabavka repromaterijala, a razlog je dobrim dijelom niska cijena.

- Kina ima i mnogo kvalitetnih proizvoda i daleko je konkurentnija u odnosu na druge velike svjetske zemlje - kazao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana