Uslovi za ulazak u Švajcarsku zabrinuli transportne firme iz BiH: Nove mjere gomilaju gubitke prevoznika

Jelena Stanić
Uslovi za ulazak u Švajcarsku zabrinuli transportne firme iz BiH: Nove mjere gomilaju gubitke prevoznika

BANjALUKA - Nove epidemiološke mjere Švajcarske, prema kojima svi koji ulaze u tu zemlju moraju imati negativan PCR test na virus korona, uticaće na kašnjenje isporuka robe, ali i manji broj putnika što će, kako kažu prevoznici, samo povećati njihove gubitke koji se gomilaju od početka pandemije.

Novim pravilima u Švajcarskoj predviđeno je da se, osim negativnog testa pri ulasku, putnici moraju i drugi put testirati nakon četiri do sedam dana ukoliko ostaju u toj zemlji. 

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić tvrdi da će nova pravila dodatno pogoršati ionako tešku situaciju prevoznika u Srpskoj, ali i u BiH.

Prema njegovim riječima, sve će to otežati i spoljnotrgovinsku razmjenu robe između BiH i ostalih zemalja, zbog čega će najviše biti pogođeni privreda, prevoznici, a na kraju i građani.

- Ne znamo kakva će biti organizacija na graničnim prelazima, koliko će trajati pregled testova, te kolike će se gužve formirati. Međutim,  izvjesna su duga čekanja na granicama - kaže Grbić za “Glas” dodajući da zabrinjava to što postoje nagovještaji da će slične mjere poput Švajcarske donijeti i pojedine zemlje Evropske unije.

Predsjednik Odbora Udruženja za međunarodni i međuentitetski putnički saobraćaj pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Dejan Mijić očekuje da će mjere koje je donijela Švajcarska uticati na smanjenje broja putnika kod domaćih prevoznika koji saobraćaju van granica BiH.

- Vjerovatno će se pojedini prevoznici odlučiti na dodatnu redukciju broja polazaka, čak i na prestanak vožnje ako se utvrdi da nema zainteresovanih za putovanja - rekao je Mijić za “Glas”.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, obim prevoza putnika u javnom drumskom prevozu u BiH je lani ostvaren sa samo 41,20 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je obim prevoza putnika u javnom drumskom prevozu u prvih šest mjeseci 2021. godine ostvaren sa samo 42,60 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine.

- Iz ovih podataka jasno se vidi da prevoznici u BiH trpe enormnu štetu, a da pomoć nadležnih nije ni približno dovoljna za pokriće visokih gubitaka - navode u komori. Dodaju da mjere koje sprovode druge države, u konkretnom slučaju Švajcarska, imaju i te­ kako uticaja na prevoznike u BiH.

- U vezi sa eventualnim uvođenjem sličnih mjera i u drugim državama, ne možemo egzaktno utvrditi kolike bi posljedice imale, međutim, sigurno je da će eventualno uvođenje ovakvih mjera imati visok uticaj na poslovanje privrede BiH, kašnjenje u isporuci robe, eventualno raskidanje ugovora, kao i druge štetne posljedice - navode u komori.

Odliv vozača

Nikola Grbić kazao je da problem domaćim prevoznicima predstavlja odliv radne snage, jer sve više profesionalnih vozača odlazi da radi za inostrane firme.

- To je žalosno, ali je činjenica - istakao je Grbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana