Uprava krčmi imovinu “Unisa”

Milijana Latinović
Uprava krčmi imovinu “Unisa”

DERVENTA - Uprava Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente namjerava da danas izveze iz preduzeća preostalih 530 tona repromaterijala, iako prema zakonu to ne bi smjeli jer je u toku predstečajni postupak.

U dokumentu koji je uprava tog propalog preduzeća dostavila službi obezbjeđenja “Unisa”, a u koji je uvid imao i “Glas Srpske”, u namjeri da nesmetano izvezu traku iz kruga fabrike, direktor Dušan Živković se za obavljanje tog posla poziva na odluku suda.

- Na osnovu presude Okružnog privrednog suda Doboj od 23. septembra ove godine, direktor fabrike šavnih cijevi donosi odluku/naredbu službi obezbjeđenja fabrike da puste izlazak robe vlasniku “Granital” iz Bijeljine - navedeno je u tom dokumentu.

Predstečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević kaže da je ovaj potez uprave preduzeća kršenje Zakona u predstečajnom postupku.

- Direktor radi kako on hoće i sigurno ćemo podnijeti izvještaj tužilaštvu. Zakon zabranjuje da se iznosi imovina dok traje postupak - rekao je Đurđević.

Advokat koji zastupa radnike “Unisa” Dragan Tolimir ističe za “Glas Srpske” da je riječ o zloupotrebama.

- U predstečajnom postupku se mora donijeti odluka da li će se nastaviti poslovanje ili neće, te u okviru odluke napraviti plan iz koga se vidi da se ne oštećuju povjerioci i tek onda obavljati te poslove. Međutim, kako ništa od navedenog nije urađeno, izvlačenje robe iz “Unisa” je protivzakonito - pojasnio je Tolimir.

Sa druge strane, Živković kaže da je “Granital” rusko-srpska firma koja je tužila “Unis” za 530 tona njihove robe.

- Sud je donio odluku da se roba mora vratiti vlasniku i ja sam na osnovu toga zatražio od obezbjeđenja da omogući uzimanje robe. Ta roba je zatečena u “Unisu” u predstečajnom postupku, ali nije naša - rekao je Živković. Dodao je da ne zna da li je to po zakonu, te da postupa prema odluci suda.

- Predstečajni upravnik me upozorio da ovo nije po zakonu i rekao da napravim kako hoću, a ja se samo pozivam na sud. Organizovaću da roba danas bude isporučena vlasniku - dodao je Živković.

Ogorčeni radnici te fabrike strahuju da uprava preduzeća neće stati na ovome, te da će raskrčmiti i ostalu imovinu.

- Postoje indicije da uprava namjerava da iz fabrike izvuče i preostalih 200 ili 300 tona cijevi - rekla je predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa”

Radoslava Milanković i dodala da se zaposlenima uopšte više ne obračunavaju plate, niti se onima koji su stekli uslove za penziju obrađuju podaci kako bi se mogli penzionisati.

Zahtjev za pokretanje stečaja u nekadašnjem derventskom gigantu dostavila je u februaru Nova banka Banjaluka, jedan od najvećih povjerilaca u toj fabrici.

Okružni privredni sud Doboj je početkom aprila pokrenuo prethodni stečajni postupak kako bi bilo utvrđeno da li postoji osnov za pokretanje stečaja
 

Žalba

Lazo Đurđević kaže da je uprava “Unisa” ponovo uložila žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci, te da ne zna kada bi se konačno cijela situacija mogla riješiti.

- Pripremio sam odgovor na žalbu i poslao sudu, vidjećemo kakva će biti njihova odluka - rekao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana