“Unis” ide u stečaj

Milijana Latinović
“Unis” ide u stečaj

Banjaluka - Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente juče su donijeli jednoglasnu odluku da bude pokrenut stečaj u ovom preduzeću, jer nijedan od zahtjeva koji su davno stavili pred upravu nije ispunjen.

Zaposleni u nekadašnjem derventskom gigantu stupili su u generalni štrajk 11. oktobra prošle godine, tražeći od uprave preduzeća isplatu zaostalih plata, uplatu doprinosa i ostalih naknada.

Među 160 zaposlenih u “Unisu” koji mjesecima traže svoja prava je i 12 radnika koji je odavno trebalo da dobiju status penzionera, ali zbog neizmirenih obaveza za doprinose ne mogu da budu penzionisani.

Iako su iz uprave nekadašnjeg giganta stizala uvjeravanja da će svi zahtjevi radnika biti ispunjeni, na račune zaposlenih nije legla nijedna marka.

Predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković rekla je za “Glas Srpske” da su radnici upravi do sada dali i previše rokova i da je krajnje vrijeme da njihova agonija bude okončana.

- Obećavali su nam da će biti neki kredit, da ćemo dobiti sve, međutim ništa nam nisu obezbijedili. Uprava nema nikakvo rješenje za nas i jednoglasno smo donijeli odluku da preduzeće ide u stečaj - rekla je Milankovićeva.

Advokat koji zastupa radnike “Unisa” Dragan Tolimir rekao je za “Glas Srpske” da će u idućih nekoliko dana pripremiti zahtjev za stečaj i uputiti ga u Privredni sud u Doboju.

- Realno osnova za stečaj ima. Potraživanja radnika su velika i do sada je mnogo manipulisano njihovim pravima. U trenutku kada je trebalo da naplatimo prethodna dugovanja, brzopotezno je otvoren postupak restrukturiranja preduzeća, a radnicima do danas ni marka po tom osnovu nije isplaćena - rekao je Tolimir i dodao da se nada da nije baš sve što vrijedi izvučeno iz preduzeća i da otimačina neće biti nastavljena.

Većinski vlasnik “Unisa” Goran Tomić kaže da je u pripremi ogroman posao, da su u Derventu doveli najveći ruski metalurški zavod, te da je u fabriku stigla sirovina vrijedna 11 miliona maraka.

- Posao treba da bude pokrenut, ali radnici su uporni u tome da neće da rade dok ne budu obezbijeđena ta sredstva. Teško dobijamo podršku banaka u ovom trenutku, iako mislim da smo se približili dogovoru. Logično je da to pomognu domaće banke, jer će se raditi o ogromnom izvozu za Republiku Srpsku. Pokušaćemo i sa inostranim bankama, ali biće mnogo teže. Činimo napore da to izvedemo do kraja, a ovaj pritisak sa njihove strane nije fer, sa njim ništa ne dobijaju - rekao je Tomić i dodao da je ovaj potez radnika bespotreban, te da su u toku i pregovori sa jednom ruskom bankom da bi došli do novca i izmirili potraživanja zaposlenih.

Prošle godine stečaj u “Unisu” zatražila je i Nova banka, da bi naplatila svoja potraživanja.

Peulić

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić kaže da su ga radnici “Unisa” obavijestili o svojim namjerama, te da razumije njihove poteze.

- Radnici čekaju od danas do sutra i ne mogu više. Odluka o stečaju je očekivana, jer mnogi radnici žive upravo od te plate koju treba da dobiju u “Unisu”. Znam da ne mogu više - rekao je Peulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana