Ugovori o koncesiji za solarne elektrane u Nevesinju - investicija vrijedna 800 miliona KM

Srna
Ugovori o koncesiji za solarne elektrane u Nevesinju - investicija vrijedna 800 miliona KM

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor kompanije Etmaks Siniša Maksimović potpisali su danas u Banjaluci ugovore o dodjeli koncesija za izgradnju i korištenje sedam velikih solarnih

Procijenjena instalisana snaga ovih elektrana je od 50 do 200 megavata, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Koncesije dodijeljene za solarne elektrane „Nevesinje jedan“, „Nevesinje dva“, „Nevesinje tri“, „Nevesinje četiri“, „Nevesinje pet“, „Nevesinje šest“ i „Nevesinje sedam“ su dodijeljene na period od 50 godina.

Ukupna vrijednost inesticije sedam velikih solarnih elektrana na području opštine Nevesinje u periodu trajanja koncesije iznosi oko 800 miliona KM, rečeno je  u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske.

Koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora danas u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od sedam miliona KM, naveli su iz resornog ministarstva.

Ukupna instalisana snaga svih sedam solarnih elektrana je oko 500 megavata.

Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovatčasu, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Nevesinje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana