U trci za “Žitopromet” za sada dva kupca

Milijana Latinović
U trci za “Žitopromet” za sada dva kupca

BIJELjINA - Sudbina nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta iz Bijeljine biće poznata 18. januara, za kada je zakazana treća licitacija, a namjeru da kupe imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,9 miliona maraka već su iskazala dva kupca.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” predsjednik Odbora povjerilaca “Žitoprometa” Dušan Tomić, dodavši da je rok za dostavljanje ponuda 15. januar.

- Već su stigle dvije ponude, od kojih je jedna iz Srbije. Svi koji žele mogu da otkupe dokumentaciju po cijeni od 10.000 maraka, te uplate depozit u iznosu od 50.000 KM. Nakon dvije propale licitacije, na kojima uopšte nije bilo kupaca, nadamo se da je rješenje na pomolu - rekao je Tomić.

Podsjetio je da je imovina “Žitoprometa” bila ponuđena prvo po cijeni od 9,28 miliona maraka, a potom je na drugoj licitaciji snižena na 8,36 miliona KM, međutim, nijedna ponuda nije tada stigla.

Tomić je dodao da je fočanska kompanija “Pavgord” i dalje zainteresovana za “Žitopromet” i da nema smisla da su već do sada uložili toliko novca da bi odustali.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se prije dvije godine. U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Problemi su trajali godinu dana, a otvaranje stečaja u decembru 2019. godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i novog investitora, fočanske kompanije “Pavgord”, koja je kupila pokretnu imovinu i zainteresovana je za pokretanje proizvodnje u “Žitoprometu”. Firma “Pavgord” je uplatila i 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Na ročištu koje je održano u februaru 2020. godine priznato je 6,2 miliona maraka potraživanja “Žitoprometa”, od čega 4,8 miliona KM kompaniji “Pavgord”.

Od pokretanja stečaja u “Žitoprometu” su svakodnevno angažovana tri radnika koji nastoje da očiste i održavaju sve mašine. Tomić je ranije istakao da su krug preduzeća i unutrašnje prostorije sada možda i u boljem stanju nego što je to bilo prije pokretanja stečaja. Naglasio je da su svi pogoni funkcionalni i da se samo čeka okončanje stečaja kako bi se radnici vratili na posao.

 Proizvodnja

Dušan Tomić je rekao da vjeruje da će pogoni “Žitoprometa” na proljeće ponovo biti pušteni u rad.

- Svi dugovi prema radnicima su izmireni, samo da se riješi ova situacija i spremni smo da ponovo počnemo da radimo. To nam je svima u interesu - rekao je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana