U stečaju završi deset firmi mjesečno

Anita Janković-Rečević
U stečaju završi deset firmi mjesečno

BANjALUKA - Da se domaći privrednici sve teže snalaze u trenutnim ekonomskim prilikama pokazuju podaci Poreske uprave RS prema kojima je lani u prosjeku u stečaju završilo čak deset preduzeća mjesečno.

U Poreskoj upravi RS ističu da je stečajni postupak tokom prvih 11 mjeseci prošle godine pokrenut u 113 domaćih preduzeća, dok je u istom periodu 2018. godine tu sudbinu doživjelo 76 firmi.

Dodaju da je lani najviše stečajeva pokrenuto u firmama na području Banjaluke, Bijeljine, Doboja i Pala.  

- Stečajni postupak je lani, između ostalog, pokrenut u banjalučkim preduzećima “DLD Petrol”, “Adriatic trade”, “Krajinaauto”, te u firmi “Nefa namještaj” iz Bijeljine, kao i mnogim drugim - istakli su u Poreskoj upravi. 

Kada je riječ o likvidaciji preduzeća i tu je situacija lani bila nepovoljnija nego 2018. godine. Za 11 mjeseci 2019. ukupno je pokrenuto 500 likvidacionih postupaka, dok je u istom periodu godinu ranije bio 451 takav slučaj. 

- Poreska uprava je od januara do kraja novembra 2019. pokrenula 164 likvidaciona postupka, dok su sudovi po službenoj dužnosti pokrenuli 336 takvih postupaka. Najveći broj likvidacija pokrenut je kod poreskih obveznika u Banjaluci, Bijeljini i Doboju - kazali su u Poreskoj upravi RS. 

Dodali su da od preduzeća koje je zadesila sudbina stečaja i likvidacije potražuju  milione maraka.  

- Za 11 mjeseci 2019. godine prijavljeno potraživanje Poreske uprave RS u likvidacionim postupcima je 5,31 milion KM, a priznato je 395.633 maraka, dok je u stečajnim postupcima prijavljeno 20,62 miliona, a priznato 11,64 miliona maraka - kazali su u Poreskoj upravi RS. 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da ga ne iznenađuju podaci o stečajnim postupcima s obzirom na trend rasta novootvorenih preduzeća. 

- Ljudi konstantno pokreću nove biznise, a neki od njih propadnu u tom procesu što je sasvim normalno i iz toga proizilazi i veći broj stečajeva. Ono što mene daleko više zabrinjava je nizak nivo investicija u privatnom sektoru. Dobar dio privrede je kreditno nezadužen što znači da nema investicija u tehnologiju, koje su garant opstanka preduzeća - pojasnio je Trivić. 

Stečajni upravnik Vlado Simović kaže da veoma mali broj preduzeća “preživi” stečaj, ističući da je glavni razlog za to prekasno pokretanje postupka i to onda kada se iz njih “izvuče” imovina. 

- Poreska uprava RS bi morala bolje pratiti stanje u preduzećima kako bi se spriječio stečaj i pokrenula reorganizacija firme. Situacija je sada takva da se upiše hipoteka, preduzeće bude u blokadi dvije-tri godine i tako dođe u bezizlaznu situaciju kada je stečaj, a kasnije i likvidacija neminovan proces. Takođe, privrednici koji kupe preduzeće na izdisaju najčešće nisu zainteresovani da pokrenu proizvodnju, već im je cilj da rasprodaju što je moguće više imovine - kazao je Simović. 
 

 

PREDVIĐANjA

Saša Trivić kaže da domaći privrednici zbog političke situacije u BiH nisu motivisani za investicije i veća ulaganja jer se svađe i prepucavanja političara negativno odražavaju na poslovnu klimu. 
- Situacija bi u ovoj godini mogla biti bolja jer smo konačno dobili Savjet ministara BiH, a i Vlada RS je napravila nekoliko dobrih mjera tako da očekujemo bolje poslovne prilike - rekao je Trivić. 

1.1 – 30.11. 2019.  
113 – stečaja
500 - likvidacija

1.1 – 30.11. 2018. 
76 - stečaja
451 - likvidacija
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana