U Modriči održan okrugli sto za privrednike

Srna
U Modriči održan okrugli sto za privrednike

Modriča - Za razvoj malih i srednjih preduzeća u Modriči potrebna je bolja komunikacija između privrednika, lokalne uprave i nadležnih institucija Republike Srpske, zaključeno je danas na okruglom stolu održanom u ovoj opštini.

Okrugli sto pod nazivom “Programi i usluge podrške malim i srednjim preduzećima” organizovala je lokalna uprava Modriče i opštinska Razvojna agencija, a učesnici su bili predstavnici 25 malih i srednjih preduzeća sa područja Modriče, Privredne komore Srpske, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Investiciono-razvojne banke Srpske.

Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao je da je cilj okruglog stola da se pomogne malim i srednjim preduzećima da dođu do projekata korisnih za unapređenje rada, osvajanje novih tehnologija i tržišta, te zapošljavanje radnika.

“Moramo tražiti način da ojačamo mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju veliki broj radnika i koja su, nakon preregistracije Rafinerije ulja Modriča u Banjaluku, osnov privrednog razvoja ove opštine”, rekao je Krekić.

Zahtjev privrednika na okruglom stolu bio je da nadležne institucije prilagode upisnu politiku u srednje škole sa potrebama privrede u ovoj opštini.

Šef Pravne službe u Privrednoj komori Republike Srpske Dragana Kokot najavila je programe nekoliko međunarodnih organizacija koji su namijenjeni razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i dodjelu sredstava srednjim školama i preduzećima za nabavku opreme potrebne za obuku učenika i odraslih lica za deficitarna zanimanja u privredi.

Kokotova je pozvala rukovodstvo Modriče da se pridruži opštinama i gradovima u Srpskoj u procesu sertifikacije, kojom se potvrđuje da se lokalna uprava, sertifikovana po međunarodnim standardima, brine o uslovima poslovanja i uslugama koje pruža građanima i privrednicima na svom području.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je da ova agencija pruža finansijsku i nefinansijku podršku malim i srednjim preduzećima.

“Agencija finansira konsultanate i mentore u procesu unapređenja rada malih i srednjih preduzeća”, rekao je Đukić.

On je istakao da se preduzećima koja imaju inovativne projekte, u okviru programa SIDA u BiH, daju grant sredstva u iznosu do 30.000 evra.

Đukić je naveo da je za dvije godine ovog programa privrednicima u Srpskoj obezbijeđeno 1.000.000 KM bespovratnih sredstava.

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snježana Vujnić rekla je da ova banka daje kredite za finansiranje u oblasti poljoprivrede, početne poslovne aktivnosti preduzetnika i preduzeća, kao i razvoj jedinica lokalne samouprave.

“Krediti se plasiraju posredstvom komercijalnih banaka sa povoljnim - fiksnim kamatnim stopama, dugim grejs periodom i rokom otplate”, rekla je Vujnićeva.

Ona je podsjetila da je od osnivanja ove banke u Modriči plasirano 14.045.199 KM kreditnih sredstava.

Privrednik Nenad Šabić, vlasnik preduzeća za izradu plastične stolarije, očekuje veću pomoć lokalne uprave i republičkih institucija izvorno orijentisanim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana