U Kinu može samo mlijeko u prahu

Milijana Latinović
U Kinu može samo mlijeko u prahu

BANjALUKA - Izlazak na svako novo tržište jača domaću proizvodnju, ali da bi mlijeko iz Srpske i FBiH poteklo ka dalekoj Kini, neophodno je izgraditi fabriku za sušenje i pretvaranje mlijeka u prah.

Ističu to domaći proizvođači, pojašnjavajući da je mlijeko lako kvarljiva roba koju nije jednostavno transportovati do udaljenih destinacija, ali da bi plasman u Rusiju i Kinu sigurno ojačao domaću proizvodnju i donio veću zaradu proizvođačima.

S obzirom na to da godinama muku muče sa nelojalnom konkurencijom i uvozom koji potapa domaće mljekare, svaki iskorak naprijed uliva nadu, a to potvrđuje to i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac, ističući da je zbog prekomjernog uvoza oko 15 miliona litara mlijeka u BiH trenutno višak.

- U Šnjegotini ima neka stara fabrika za preradu koja ne bi mogla zadovoljiti sve naše potrebe, tako da je prvo potrebno ili nju prilagoditi ili izgraditi novu fabriku za preradu mlijeka u prah jer samo tako ono može stići u Kinu a da se ne pokvari. Mlijeko se ne isplati transportovati avionom i brodom, jer bi u tom slučaju na tamošnje tržište stigli proizvodi kojima je istekao rok - rekao je Usorac za “Glas Srpske”.

Upozorio je da je i cijena mlijeka pala za oko 20 feninga i da se u prosjeku litar sirovog mlijeka u otkupu kreće oko 0,50 KM, što nije rentabilno.

- Naša proizvodnja ne podmiruje ni pola potreba zemlje, ali konkurencija nam onemogućava da prodamo svoje mlijeko na domaćem tržištu i u tom segmentu je izvoz jedina šansa za izlazak iz krize - poručio je Usorac.

Da je otvaranje novih tržišta velika šansa za domaće mljekare saglasan je i predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, koji kaže da su proizvođači u nezavidnom položaju.

- Daleko je Kina i ne znam kako bismo izvozili tamo. Možda veće šanse imamo ako povećamo proizvodnju sireva, pa da izvozimo sir, ali nijednu mogućnost ne odbacujemo. Javljaju se veliki viškovi mlijeka, što zbog intenzivnije proizvodnje, što zbog prekomjernog uvoza - rekao je Bićo i ponovio da su svi mljekari u BiH istrajni u namjeri da se domaća proizvodnja zaštiti.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac najavio je uskoro otvaranje kineskog i ruskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, budući da su u proteklom periodu intenzivirane aktivnosti na ovom procesu, nakon višegodišnjeg zastoja.

- Pokrenuo sam aktivnosti na usaglašavanju veterinarskih sertifikata za izvoz mlijeka u Rusku Federaciju i u Kinu. Kroz sveobuhvatne analize i politike nadležnih entitetskih tijela sigurno ćemo raditi na tome da za proizvođače mlijeka iz Srpske i FBiH obezbijedimo nova tržišta - rekao je Košarac i dodao da očekuje da nadležni organi ovih zemalja u što skorije vrijeme dođu u RS i FBiH.

 Proizvodnja

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mljekare u Srpskoj lani su prikupile ukupno 108.180 tona sirovog kravljeg mlijeka, što je za 8,4 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Od toga je 90.975 tona mlijeka otkupljeno od poljoprivrednih gazdinstava sa područja Srpske, što je za četiri odsto više nego godinu ranije. Statističari su izračunali i da je lani za 0,7 odsto povećana proizvodnja kravljeg sira u mljekarama.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana