U četvrtoj rundi “prebijeno” 16 miliona KM

Milijana Latinović
U četvrtoj rundi “prebijeno” 16 miliona KM

Banjaluka - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj kompenzovali su 16,17 miliona maraka obaveza i potraživanja na četvrtoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 567 učesnika.

- Učesnici mogu danas do 15 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 20. avgusta. Nakon perioda za ispravke učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji - navedeno je na internet stranici Banjalučke berze.

Šansu da izmire svoje obaveze i naplate potraživanja iskoristile su mnoge lokalne zajednice, zdravstvene ustanove i preduzeća.

Direktor Hemijske industrije “Destilacija” iz Teslića Zoran Škrebić kaže za “Glas Srpske” da je ovo preduzeće finansijski stabilno i uspješno izmiruje sve svoje obaveze, ali imaju određena potraživanja od drugih privrednih subjekata.

- Na ovoj kompenzaciji uspjeli smo kompenzovati oko 40.000 maraka. To je veoma uspješan projekat koji je u ovom trenutku u blagoj stagnaciji jer iako su po zakonu dužni da se prijavljuju, mnogi privredni subjekti to ne čine - rekao je Škrebić.

Načelnik Broda Ilija Jovičić kaže da ovaj put nisu uspjeli kompenzovati sva prijavljena potraživanja.

- Prijavili smo 450.000 maraka potraživanja, a kompenzovano je simboličnih 70 maraka, tako da time nisam zadovoljan. Na prvoj ovogodišnjoj kompenzaciji u februaru prebili smo oko 250.000 maraka - rekao je Jovičić i dodao da opština potražuje oko 700.000 maraka, te da će učestvovati i na narednoj multilateralnoj kompenzaciji.

Prema podacima Banjalučke berze, kroz 14 dosadašnjih multilateralnih kompenzacija kompenzovano je oko 730 miliona maraka. Šansu da taj iznos do kraja godine bude značajno uvećan, privrednici i javni sektor imaće na još dvije kompenzacije koje će biti organizovane u oktobru i decembru. Inicijator pokretanja ovog sistema prebijanja dugova bila je Privredna komora RS. Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene i kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.

Tržni centri

Zoran Škrebić ističe da bi trebalo razmotriti ideju da se u multilateralne kompenzacije uključuju i poslovni subjekti na nivou BiH.

- Najveći dužnici proizvođačima iz Republike Srpske su veliki tržni centri uglavnom sa sjedištem u Sarajevu - rekao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana