U aprilu zabilježen pad proizvodnje od 6,2 odsto

Srna
U aprilu zabilježen pad proizvodnje od 6,2 odsto

SARAJEVO - Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u aprilu manja je za 6,2 odsto u odnosu na mart, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od 15,9 odsto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u aprilu manja je za 35,6 odsto u odnosu na mart, kapitalnih proizvoda manja za 13,3 odsto, intermedijarnih proizvoda manja za 5,3 odsto, energije manja za 0,7 odsto, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 11,4 odsto.

U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja energije veća je za 2,7 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 16,6 odsto, kapitalnih proizvoda manja za 32,3 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 64,6 odsto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 22,2 odsto.

Ekonomski analitičar Igor Gavran izjavio je Srni da su ovi podaci očekivan odraz ukupnog zastoja ekonomije u periodu najteže krize izazvane epidemijom virusa korona, te djelimične ili potpune blokade brojnih ekonomskih tokova u i van BiH.

"Znatno veći pad u odnosu na isti mjesec prethodne godine govori nam da se najdrastičnije smanjenje industrijske proizvodnje dogodilo u martu, što je ponovno očekivan podatak, dok je taj pad bitno usporen u aprilu i nadajmo se da smo sada na uzlaznoj putanji, što bi trebali pokazati i podaci za maj kada budu objavljeni", rekao je Gavran.

On je istakao da će u narednom periodu najveći izazov na domaćem tržištu biti povećana nezaposlenost i smanjenje prihoda i raspoloživih sredstava za domaću potrošnju velikog broja građana BiH.

"Jasno je da naša privreda treba mnogo više od aktuelnih mjera podrške i pomoći prevladavanju krize, od onih koje su tek počele s primjenom. Za oporavak će biti potrebno mnogo vremena i sredstava", zaključio je Gavran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana