Tursko tržište prilika koju treba iskoristiti

Milijana Latinović
Tursko tržište prilika koju treba iskoristiti

BANjALUKA - Za 11 mjeseci prošle godine BiH je iz Turske uvezla proizvode vrijedne 1,366 milijardi maraka, dok je na tamošnje tržište plasirala robu “tešku” skoro 295 miliona maraka, a s ciljem unapređenja ekonomske saradnje i povećanja obima robne razmjene privrednici dviju zemalja sastaće se u martu u Sarajevu.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH navode da će delegacija turskih kompanija, koje posluju u poljoprivredi, proizvodnji stočne hrane, poljoprivrednoj mehanizaciji, opremi za stočne farme, tekstilnoj industriji, građevinskoj industriji, preradi voća i povrća, te proizvodnji montažnih zgrada, boraviti u Sarajevu 13. i 14. marta.

Kako su naveli, zainteresovani predstavnici domaćih kompanija mogu se prijaviti do 5. februara putem linka koji se nalazi na internet stranici Komore.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH je lani u Tursku izvezla najviše gvožđa, čelika, oružja, municije i namještaja, dok su iz zemlje koja se prostire na raskršću Evrope i Azije uglavnom stizali razni kotlovi, mašine, odjeća, plastične mase, te gvožđe i čelik.

Privrednici podsjećaju da je Turska najvažnije “treće tržište” za BiH.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da su dva razloga zbog kojih je ovaj susret privrednika veoma bitan.

- Prvo, BiH ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom, što znači da je roba iz BiH, a time i iz Srpske, oslobođena carina, a sa druge strane tursko tržište je ogromno i nedovoljno iskorišteno. Ovakvi susreti su veoma zgodna prilika da se unaprijedi saradnja, jer potencijala ima s obje strane - istakao je Ćorić.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović ističe da je suvišno i govoriti o značaju ovakvih sastanaka.

- I do sada smo imali dobru saradnju sa Turskom, očekujemo da bude još i bolja u narednom periodu. Ovo je prilika i da se pomene izvoz mesa na tamošnje tržište. Domaćim farmerima bi sigurno bilo od velike koristi da meso ponovo krene u Tursku - rekao je Mitrović, naglasivši da je poslovanje lakše ukoliko je na raspolaganju više tržišta i više poslovnih partnera.

Mitrović ističe da bi slične sastanke trebalo organizovati mnogo češće i sa delegacijama privrednika iz drugih zemalja sa kojima BiH ostvaruje značajnu spoljnotrgovinsku razmjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana