Trupci moraju ostati domaćim pogonima

Anita Janković Rečević
Trupci moraju ostati domaćim pogonima

BANjALUKA - Izvoz oblovine iz BiH, zahvaljujući zabrani plasmana na ino-tržište smanjen je lani za 19 odsto u odnosu na 2021. godinu, čime je prevashodno izbjegnuta nestašica sirovine za potrebe domaće privrede, čiji predstavnici očekuju da ovakva praksa bude zadržana i u ovoj godini.

U izvještaju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o efektima primjene odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta navedeno je da su ovi potezi imali brojne benefite. Kako je istaknuto izbjegnute su kritične nestašice sirovina za privredu i ogreva za stanovništvo. Stabilizacijom je, navode, izbjegnuto prenošenje krupnih poremećaja sa inostranog na domaće tržište.

U dokumentu stoji da je izvoz oblovine u 2021. godini, kada su na strano tržište plasirano 49,33 miliona kilograma drveta, bio težak 18 miliona maraka, dok su te količine u 2022. godini smanjene na 39,76 miliona kilograma, a vrijednost je dostigla 23,29 miliona maraka.

- Vrijednost izvoza se uvećavala, što pokazuje na to da su, bez obzira na manje plasirane količine, ostvareni značajni rezultati - stoji u izvještaju u kojem podsjećaju da su zaštitne mjere stupile na snagu 15. juna prošle godine te da su navedene količine plasirane do tog perioda.

Dodato je da su mjere u tržišnim uslovima koji su obilježili prošlu godinu bile neophodne te da su benefiti vidljivi i kada je u pitanju ukupni izvoz šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta koji su takođe bili predmet navedenih odluka. I tu se bilježi smanjenje izvezenih količina u 2022. godini, u odnosu na 2021. godinu sa 663.363.695 kilograma na 543.415.819. Istovremeno vrijednost izvoza se značajno uvećala pa je tako lani bila teška 170,7 miliona maraka, a 2021. godine 133,10 milina KM.

S obzirom na to da razlozi za donošenje prvobitnih mjera zabrane nisu još u potpunosti otklonjeni, u izvještaju je navedeno da je resorno ministarstvo Savjetu ministara BiH uputilo na razmatranje novi prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, odnosno oblovine a sve sa ciljem da bude omogućen nastavak kontinuiranog praćenja situacije na domaćem tržištu.

Da je zabrana izvoza oblovine imala pozitivne efekte smatra i sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik, koji za “Glas” kaže da je za domaću privredu od izuzetnog značaja da bude spuštena rampa za plasman trupaca i u ovoj godini.

- Već unazad nekoliko godina iniciramo zabranu izvoza trupaca, jer se time poboljšava snabdijevanje sirovinom domaćih drvoprerađivača, čiju su kapaciteti veoma razvijeni. Legitimno je da na taj način štitimo domaće proizvođače i to je neophodno ako želimo da imamo održivi rast privrede. Postavlja se pitanje zašto izvoziti oblovinu od koje možemo proizvesti gotov proizvod, poput namještaja, parketa i tako ostvariti veću vrijednost - rekao je Šinik i dodao da očekuju dVakuum

Lazo Šinik kaže da su drvoprerađivači trenutno u nezavidnoj poziciji, jer je zabrana izvoza istekla pa poneki trupci idu izvan granica BiH.

- Dok čekamo novu zabranu, nalazimo se u vakuumu, zbog čega dio sirovine ide na ino-tržište i pojedini proizvođači već prijavljuju umanjenje količina koje treba da su im na raspolaganju - rekao Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana