Treća šansa za prebijanje dugova

Milijana Latinović
Treća šansa za prebijanje dugova

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj do sada su kompenzovali skoro 970 miliona maraka obaveza i potraživanja, a već sutra pred njima je treća ovogodišnja šansa.

Prema podacima objavljenim na Banjalučkoj berzi, unos obaveza za treću ovogodišnju multilateralnu kompenzaciju počinje danas.

- Učesnici kojima su preostala nekompenzovana potraživanja nakon sprovođenja multilateralne kompenzacije mogu u utorak do 24 časa zaključivati multilateralne cesije i ciljane dodatne kompenzacije, a dva dana kasnije mogu zaključivati javne prodaje potraživanja - navedeno je na internet stranici Banjalučke berze. Podsjećaju da učesnici mogu prijavljivati i potraživanja prema privrednim subjektima iz FBiH koji su registrovani u sistemu berze te dodaju da se spisak sa subjektima iz FBiH nalazi na internet stranici Banjalučke berze.

Komentarišući činjenicu što su iz kompenzacije u kompenzaciju sve mršaviji rezultati i sve manje učesnika, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić ističe za “Glas Srpske” da je najveći problem u tome što nema i dalje modela kako “natjerati” sve učesnike na tržištu da prijavljuju svoja potraživanja.

- Veliki broj kompanija i dalje ne prijavljuje potraživanja iako imaju obavezu. Na nama je da sa Vladom RS i Poreskom upravom Srpske iznađemo mogućnosti kako bi na neki način prisilili sve učesnike u poslovnom prometu da koriste ovu mogućnost koja je i zakonska obaveza. Iz iskustva vidimo da se od ukupnog broja ne prijavljuje ni 15 odsto učesnika na tržištu i to je razlog što svaki put imamo sve skromnije rezultate na kompenzacijama - rekao je Račić.

Dodao je da kada se pogleda lista učesnika na kompenzacijama, uvijek su to ista preduzeća, lokalne zajednice ili zdravstvene ustanove.

- Osim što se ne prijavljuje dovoljan broj učesnika, imamo i žalbe pojedinih učesnika, da neke kompanije prijave svoje obaveze, pa potom povlače što je nedopustivo - rekao je Račić.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Prva kompenzacija održana je u oktobru 2015. godine. Najbolji rezultat do sada ostvaren je 2017. godine kada su se privrednici i javni sektor rasteretili za 195,64 miliona maraka. Gledano po godinama, najlošiji rezultat ostvaren je 2018. godine kada je “prebijeno” svega 95,82 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS.

Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije bio unaprijeđen kompletan sistem.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana