"Top farm" u Novoj Topoli traga za kupcem: Nadu ne ulijeva ni šest puta niža cijena

Anita Janković Rečević
"Top farm" u Novoj Topoli traga za kupcem: Nadu ne ulijeva ni šest puta niža cijena

BANjALUKA - Imovina nekadašnje svinjogojske farme "Top farm" iz Nove Topole biće ponuđena za 1,9 miliona maraka na četvrtoj licitaciji, a njena prodaja, uprkos šest puta nižoj cijeni od početne, pod velikim je znakom pitanja, jer u prethodna tri pokušaja uopšte nije bilo zainteresovanih.

Na dobošu će se 7. jula, za kada je zakazana prodaja u prostorijama Okružnog privrednog suda u Banjaluci, naći zemljište koje se prostire na 247.343 kvadratna metra te građevinski objekti koji su bili u sastavu farme.

U oglasu je navedeno da se imovina stečajnog dužnika, koja se nalaze u mjestu Nova Topola na magistralnom putu Banjaluka - Gradiška prodaje u "paketu".

- Imovina je od Graničnog prelaza u Gradišci sa Hrvatskom udaljena 12 kilometara, a od aerodroma oko 25. Nekretnine imaju obezbijeđen prilaz direktno sa magistralnog puta, a do objekata vodi pristupni put koji je u sklopu kompleksa. Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja do 5. jula uplate depozit od 50.000 maraka - stoji u oglasu.

Stečajna upravnica "Top farma" Nataša Kosić kaže za "Glas" da je cilj što prije prodati imovinu jer vremenom propada i tako stečaj privesti kraju.

- Na prvoj licitaciji farma je bila ponuđena za 11,5 miliona KM, to je bila procijenjena vrijednost, na drugoj je cijena bila 5,7 miliona maraka, a na posljednjoj 3,8 miliona. Sada smo išli na polovinu prethodne cijene jer prolazi vrijeme, objekti propadaju, zemljište zarasta u travu i šiblje, ne izgleda kao što je nekada - rekla je Kosićeva.

Ona je dodala da će ukoliko i ova, četvrta licitacija bude neuspješna, farma peti put biti ponuđena za oko 1,27 miliona KM.

- Želimo se približiti cijeni koju neko može i želi da plati. Farma se naslanja na privrednu zonu u Novoj Topoli gdje se parcele prodaju po cijeni od jedne do pet maraka po kvadratu i mi smo trenutno skupi za te uslove. Sa sljedećom planiranom cijenom od 1,27 miliona KM bićemo na tom nivou od pet maraka po kvadratu, tako da se nadam da ćemo prodati imovinu sada ili na idućoj licitaciji - istakla je Kosićeva.

Ako ni nakon toga farmu niko ne kupi, Kostićeva kaže da će ići na parcelisanje farme, jer su se oni koji su ranije bili zainteresovani žalili da je zemljište kao cjelina skupo i ogromno za pokretanje bilo kakvog posla.

- Cijena će u slučaju parcelisanja ostati pet KM po kvadratu. Ljudi koji su do sada iskazivali interesovanje uglavnom se bave nekretninama, a bilo je govora o podizanju solarnih panela. Među zainteresovanim niko nije bio iz oblasti svinjogojstva jer farma nema ekološku dozvolu i vjerovatno tu više nije moguće organizovati proizvodnju svinja. Objekti su građeni po starom sistemu, a danas postoje moderne farme koje izgledaju potpuno drugačije - rekla je Kosićeva i dodala da su potencijalni kupci samo razgledali imovinu ali da se niko nije javio na prethodne licitacije.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi "Top farm" iz Nove Topole 18. maja 2021. godine nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne i da menadžment društva postoji samo formalno.

Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, hitno je prodato oko 2.000 prasadi i krmača.

Potraživanja

Nataša Kosić je istakla da su potraživanja povjerilaca oko 18 miliona KM, te da će biti namireni u malom procentu nakon unovčenja imovine.

- Preduzeće je poprilično zaduženo nekoliko godina prije nego što je pokrenut stečaj i najveća potraživanja jesu zapravo krediti koji su dati farmi. U vrijeme kada je stečaj otvoren na farmi je bilo 13 zaposlenih, a njihova potraživanja iznose oko 260.000 maraka - rekla je Kosićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana