Tkačev: Milion KM za bolju efikasnost rada i smanjenje emisije štetnih materija

Srna
Tkačev: Milion KM za bolju efikasnost rada i smanjenje emisije štetnih materija

MODRIČA - Generalni direktor Rafinerija ulja Modriča Kiril Tkačev izjavio je, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, da će ovo preduzeće uložiti više od milion KM za povećanje efikasnosti rada i smanjenje emisije ugljendioksida u procesu proizvodnje.

Tkačev je istakao da će projekti, koji su započeti prije dvije godine, biti finansijski isplativi.

"Očekujemo da se novac ušteđen na taj način vrati za manje od tri godine, a to je dokaz da projekti za povećanje efikasnosti i smanjenje emisije štetnih materija mogu da utiču pozitivno na ekologiju i profitabilnost kompanije", rekao je novinarima Tkačev.

On je naveo da je za dvije godine, od kada je pokrenut projekat, Rafinerija u procesu proizvodnje prešla sa visokosumpornog mazuta na mazut sa niskim procentom sumpora, što je za oko 50 odsto smanjilo emisiju sumpora u vazduh, a pokretanjem nove kotlovnice očekuje se dodatan pad potrošnje energenata i emisije štetnih materija.

Tkačev je dodao da će Rafinerija u narednom periodu zamijeniti mazut kao gorivo gasom, što će emisiju sumpordioksida svesti na nulu.

Tehnički direktor Rafinerije ulja Modriča Zoran Jovanović rekao je da je cilj da se u procesu proizvodnje počnu koristiti toplotne pumpe, te da se toplota dobija i upotrebom električne energije i gasa.

"Ranije su u Rafineriji ugrađene toplotne pumpe, postavljene solarne ćelije ukupne snage oko 10 kilovata električne energije, a u okviru projekta je izgrađen i akumulator toplote koji omogućava rad postrojenjima i do osam sati bez struje", pojasnio je Jovanović.

On je naveo da je naredna faza ugradnja gasnog toplovodnog kotla snage 1,5 megavata koji će umjesto mazuta koristiti gas kao ekološki prihvatljiv energent.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini ugrađene su instalacije za prenos toplote vodom umjesto parom, sistem je povezan na toplotnu pumpu i akumulator toplote, te instalisano postrojenje za dogrijavanje i održavanje temperature aditiva.

Rukovodilac Sektora zaštite na radu i zaštite životne sredine u Rafineriji ulja Dragana Mitrović rekla je da je u prošloj godini završena klasifikacija i kategorizacija gudronskog otpada, nakon čega slijedi izrada idejnog projekta za upravljanje ovim otpadom deponovanim prije rata u jamu u mjestu Garevac kod Modriče.

"Rafinerija je u prošloj godini obnovila ekološku dozvolu u kojoj je definisan plan zbrinjavanja gudronskog otpada", navela je Mitrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana