Tekstilci posluju na ivici

Milijana Latinović
Tekstilci posluju na ivici

BANjALUKA - Poskupljenje sirovine nije zaobišlo ni tekstilnu industriju u Republici Srpskoj pa u zavisnosti odakle nabavljaju materijale plaćaju ih od pet do 120 odsto više u odnosu na isti period lani, zbog čega su prinuđeni da kolekciju jesen-zima prodaju po višim cijenama.

 

Istakli su to sagovornici “Glasa Srpske”, koji se u većoj ili manjoj mjeri suočavaju sa problemima nabavke repromaterijala.

Vlasnik bilećke firme “Pčelica Maja”, koja proizvodi odjeću za djecu Drago Vujović, kazao je da je pamuk koji nabavljaju iz Turske poskupio i do 50 odsto.

- Očekivao sam stabilizaciju, međutim sve je gore i gore. Materijali su počeli da poskupljuju od maja pomalo. Počnemo narudžbu u ponedjeljak onlajn, u utorak je već druga cijena i tako do kraja sedmice promijeni se pet cijena. Poliester koji koristimo za svečane haljine i odjela za djevojčice i dječake skuplji je za oko deset odsto, a folija koja se stavlja na siperke poskupjela je za 120 procenata - istakao je Vujović. Naglasio je da na tržištu bukvalno vlada otimačina za repromaterijalom te da u skladu sa svim poteškoćama smanjuju obim posla.

- Prinuđeni smo da podignemo cijene svojih proizvoda, tako da će od 1. novembra sve biti skuplje od 15 do 18 odsto - rekao je Vujović naglasivši da se i kupci bune za više cijene, ali da proizvođači nemaju izbora i da je poslovanje postalo hod po ivici. Dodao je da ovo preduzeće broji 26 zaposlenih.

Direktor finansija i administracije u modričkom preduzeću “Herteks” koje proizvodi žensku modnu konfekciju Milan Vuković rekao je da nije teško nabaviti materijal, ali da je ponuda slabija.

- Spektar boja je manji nego ranijih godina pa u tom smislu nema mnogo izbora. Najviše materijala nama stiže iz Kine preko partnera, a cijene su više za nekih pet odsto. Za sada uspijevamo da održimo proizvodnju, a kako će biti ubuduće, vidjećemo - rekao je Vuković.

Dodao je da je u toku izrada jesenje kolekcije i dodao da su i cijene svojih proizvoda podigli za isti procenat za koliko je poskupio i repromaterijal.

I materijali koje u svakodnevnoj proizvodnji koristi firma “Sana Linea” iz Kostajnice poskupjeli su od deset do 20 odsto.

- Uprkos tome mi ne možemo podići cijene proizvoda, jer i po trenutnim cijenama se teško prodaje. Uspijevamo nabaviti materijale, jer smo ih na vrijeme rezervisali, ali je kupovna moć stanovništva i slabija potražnja najveći problem - rekla je menadžer firme Bosiljka Dejanović.

Proljeće - ljeto

U mnogim firmama u Srpskoj dobar dio kolekcije za proljeće i ljeto mjesecima je stajao u skladištima i na kraju je garderoba prodata ispod svake cijene.

- Počeli smo da pripremamo kolekciju za iduće proljeće i ljeto, a kako će sve to teći, vidjećemo - rekla je Bosiljka Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana