"Tehnički remont Bratunac": I žene u proizvodnji naoružanja

Milijana Latinović
"Tehnički remont Bratunac": I žene u proizvodnji naoružanja

BRATUNAC - Kompanija “Tehnički remont Bratunac” (TRB) otvoriće danas novi pogon za proizvodnju, u koji je uloženo više od milion maraka i u kojem će biti zaposleno 26 žena.

Ovo preduzeće, koje je kolijevka “despota”, prvog oklopnog vozila RS, mašine za humanitarno deminiranje MH-17 i službenog pištolja “RS9 vampir” otvaranjem novog pogona počinje realizaciju projekta “Iskra” koji je “Glas Srpske” nedavno najavio. 

Većinski vlasnik kompanije i generalni direktor Slavenko Ristić istakao je da je novi proizvodni pogon kompleks od tri objekta smještena na 3.000 metara kvadratnih u krugu kompanije u Bratuncu.

- Jedan objekat je namijenjen za proizvodnju i montažu eksplozivnih materija u koji je postavljena linija za montažu minobacačkih, artiljerijskih i raketnih upaljača, kao i njihovih sklopova i podsklopova, dok je u drugom objektu skladište eksplozivnih materija, a treći je namijenjen za skladištenje gotovih proizvoda - pojasnio je Ristić i dodao da je kapacitet radnih mjesta u procesu montaže 35 radnika u jednoj smjeni.

Ristić je naglasio da će danas prva grupa od 26 radnica početi da radi.

- Odlučili smo da i ženama omogućimo da rade u namjenskoj industriji, koja se tradicionalno veže za muškarce i siguran sam da će odlično obavljati posao. Smatram da su žene preciznije, posvećenije i opreznije u procesu montaže, ali i u radu sa osjetljivom materijom - rekao je Ristić.

Predsjednik Upravnog odbora “Tehničkog remonta Bratunac” i zamjenik generalnog direktora Ljubomir Borovčanin kaže da je riječ o jedinstvenom projektu kakav do sada nije realizovan na ovim prostorima.

- Projekat je obezbijeđen vrijednim ugovorima i orijentisan na izvoz gotovih proizvoda u inostranstvo - rekao je Borovčanin za “Glas Srpske” i dodao da će ovaj posao u velikoj mjeri doprinijeti još boljem poslovanju preduzeća.

Načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović ističe za “Glas Srpske” da je ovo preduzeće primjer veoma uspješne privatizacije u Srpskoj i nosilac razvoja opštine.

- Otvaranje novog pogona je veoma bitno za sve građane Bratunca, koji dobijaju priliku za zaposlenje u firmi koja zapošljava skoro 300 radnika. Ovo preduzeće ima odličnu saradnju sa opštinom i pokazuje visok nivo društvene odgovornosti.

Nijedna humanitarna akcija nije prošla bez njihove podrške, a osim toga uvijek su tu i za naše sportiste - rekao je Mlađenović i naglasio da će opština i u budućnosti pružati svu neophodnu podršku “Tehničkom remontu Bratunac”, koji danas proslavlja slavu kompanije - Mitrovdan. 
 

Ljudski resursi 

Ljubomir Borovčanin ističe da su sve zaposlene radnice prošle adekvatnu obuku i dobile potrebne sertifikate za rad u pogonu.

- U skladu sa ugovorima koje imamo potpisane sa našim partnerima, u dogledno vrijeme bićemo prinuđeni da povećavamo ljudske resurse - rekao je Borovčanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana