Svjetska banka: Korona, inflacija i nejednakost prihoda smanjivaće globalni rast do 2023.

Srna
Svjetska banka: Korona, inflacija i nejednakost prihoda smanjivaće globalni rast do 2023.

VAŠINGTON- Globalna ekonomija, nakon snažnog oporavka u prošloj godini, suočava se sa izrazitim usporavanjem uz prijetnje uzrokovane novim varijantama virusa korona i povećanjem inflacije, duga i nejednakosti prihoda, što bi moglo ugroziti oporavak u ekonomijama u nastanku i razvoju, navodi se u najnovijem izvještaj Svjetske banke.

U izvještaju „Globalni ekonomski izgledi“ istaknuto je da se očekuje osjetno usporavanje globalnog rasta sa 5,5 odsto u 2021, na 4,1 odsto u ovoj godini i 3,2 odsto u narednoj, kako se neobično velika potražnja iz prethodnog perioda bude smanjivala, a fiskalna i monetarna podrška prekidala širom svijeta.

Brzo širenje omikron varijante ukazuje da će pandemija, vjerovatno, u kratkoročnom periodu i dalje nastaviti da prekida ekonomske aktivnosti, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke u BiH.

-Primijetno usporavanje u glavnim ekonomijama - uključujući SAD i Kinu - uticaće na inistranu potražnju u ekonomijama u nastanku i razvoju. U vremenima kada vlade u mnogim zemljama u razvoju nemaju prostora za pružanje potrebne podrške ekonomskoj aktivnosti, novi talasi kovida 19, trajna uska grla u lancu snabdijevanja i inflatorni pritisak, kao i povećane finansijske osjetljivosti u velikim područjima u svijetu, mogli bi povećati rizik od otežanog zaduživanja - navodi se u izvještaju.

Predsjednik Grupacije Svjetske banke Dejvid Malpas rekao je da se svjetska ekonomija istovremeno suočava s kovidom 19, inflacijom i neizvjesnosti politike, kao i da se ne zna kakva će biti potrošnja i monetarne politike vlada.

-Sve veća nejednakost i bezbjednosni problemi naročito su štetni za zemlje u razvoju - upozorio je Malpas i dodao da je potrebno koordinisano međunarodno djelovanje, kao i sveobuhvatan niz odgovora nacionalnih politika, kako bi se više zemalja postavilo na povoljnu putanju rasta.

U izvještaju se dodaje da će sve napredne ekonomije do naredne godine dostići puni oporavak proizvodnje, dok će proizvodnja u ekonomijama u nastanku i razvoju ostati četiri procenta ispod predpandemijskog obima.

-Za mnoge ranjive ekonomije, to će nazadovanje biti čak i veće, proizvodnja u slabim i sukobima zahvaćenim ekonomijama biće 7,5 odsto ispod svog predpandemijskog obima, a kod malih ostrvskih zemalja 8,5 odsto ispod - ističu iz Svjetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana