Sve što proizvede metalski sektor završi u skladištu

Milijana Latinović
Sve što proizvede metalski sektor završi u skladištu

BANjALUKA - Preduzeća u Republici Srpskoj koja posluju u metalskom sektoru sabiraju štetu zbog pandemije virusa korona, a prema prvim procjenama, pune ruke posla većina će imati tek u septembru, kada očekuju prve narudžbe od ino-partnera.

Problemi metalskog sektora počeli su još početkom godine jer nisu mogli nabavljati komponente i sirovinu iz Kine, u kojoj se u decembru prošle godine pojavio virus korona. 

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić ističe za “Glas Srpske” da su mnoge firme u martu i aprilu uspijevale da rade zahvaljujući zalihama repromaterijala, ali da su sve nedaće koje su ih snašle posebno došle do izražaja u maju, jer i ono što su proizveli nisu mogli da plasiraju.

- Situaciju otežava to što su skoro sva preduzeća iz tog sektora izvozno orijentisana, te sada ne mogu da dođu do repromaterijala, a i ne dolaze im narudžbe od inostranih partnera. To je posebno izraženo u preduzećima u kojima se proizvode pojedini dijelovi za auto-industriju - rekao je Ćorić, naglasivši da mnoge firme posluju sa svega 30 do 40 odsto kapaciteta.

Ćorić kaže da je smanjen obim posla u inostranim preduzećima sa kojima posluju naše firme nepremostiva prepreka za domaću privredu.

- Obeshrabruje činjenica da strane kompanije najavljuju narudžbe tek u septembru, što znači da je pred našim kompanijama neizvjestan period koji će biti veoma teško premostiti - dodao je Ćorić, naglasivši da je neminovno da će i ovi privredni subjekti trebati pomoć Republike, iako im poslovanje nije bilo zabranjeno.

U derventskom preduzeću “Metalac MBM” ističu da rade sa svega 30 odsto kapaciteta.

- Izvozimo gotovo 98 odsto metalnih pozicija iz oblasti građevinarstva koje proizvodimo. Posljednja dva mjeseca bila su katastrofa. Imali smo repromaterijala, ali smo radili samo za skladište - istakli su u tom preduzeću, dodavši da strahuju da će biti i gore.

Nemanja Savić iz kotorvaroškog preduzeća “Sim tehnik”, koje je uglavnom radilo za njemačku auto-industriju, kaže da problemi tinjaju od lani.

- I 2019. godina nam je bila kritična, a onda nas je dočekao virus korona, zbog čega smo u proteklom periodu radili sa svega 50 odsto kapaciteta - rekao je Savić, naglasivši da niko od zaposlenih nije otpušten uprkos problemima. Savić kaže da zbog problema u poslovanju izazvanih višom silom sada prihvataju i narudžbe koje nisu profitabilne.

- Prognoze za ovu godinu su takve da vjerujem da ćemo raditi samo da izmirimo sve obaveze prema radnicima bez ikakvog profita - rekao je Savić, dodavši da se uzdaju u pomoć Vlade RS, koja je najavila pomoć i preduzećima koja su poslovala smanjenim kapacitetom.

  Radna snaga

Iako je većina kompanija iz metalskog sektora za sada uspjela da sačuva sve zaposlene, nedostatak posla mogao bi uticati i na taj segment.

- Biće izuzetno teško održati nivo plata i sačuvati broj zaposlenih. Pitanje je i kada te narudžbe na jesen stignu da li će firme imati dovoljno radnika i da li će moći ispoštovati rokove - rekao je Pero Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana