Sud u Bijeljini odgovorio na zahtjev zaposlenih u “Žitoprometu”: Uplata depozita do kraja mjeseca

Milijana Latinović
Sud u Bijeljini odgovorio na zahtjev zaposlenih u “Žitoprometu”: Uplata depozita do kraja mjeseca

Bijeljina - Radnici bijeljinskog “Žitoprometa” do kraja mjeseca treba da uplate 5.000 KM sudskog depozita da bi bio pokrenut predstečajni postupak, dok većinski vlasnik tog preduzeća Slobodan Pavlović obećava dolazak inostranih partnera i pokretanje pogona.

Predsjednik sindikata “Žitoprometa” Dušan Tomić potvrdio je juče za “Glas Srpske” da je Okružni privredni sud u Bijeljini odgovorio na zahtjev za pokretanje stečaja u tom nekadašnjem privrednom gigantu.

- Ostavljen nam je rok do 30. jula da uplatimo taj iznos na račun suda. Svi radnici će se danas okupiti u krugu preduzeća da vidimo kako ćemo obezbijediti potreban novac - rekao je Tomić, naglasivši da će pomoć tražiti od lokalne i republičke vlasti.

Advokat Miloš Stevanović istakao je da Advokatska kancelarija “Stevanović” zastupa 120 radnika “Žitoprometa” u svim postupcima pred nadležnim sudom da bi naplatili svoja potraživanja.

- Sindikat će obezbijediti novac za uplatu sudskog depozita, a i mi ćemo finansijski pomoći ukoliko zatreba. I dalje smo otvoreni za dogovore, ukoliko Pavlović ima način da pokrene preduzeće. Nekoliko investitora se javljalo i njemu i nama, ali on jednostavno nije našao interes u tome da se dogovori o saradnji i zbog toga insistiramo na otvaranju stečaja - rekao je Stevanović, naglasivši da radnicima nije u cilju da kompanija bude rasparčana i parcijalno prodavana, već da počne normalno da radi.

On je dodao da će stečajni postupak biti finansiran iz stečajne mase, koja je nekoliko puta veća od ukupnog duga.

- Prema podacima koje smo dobili iz knjigovodstva preduzeća ukupna imovina “Žitoprometa” procjenjuje se na 17 miliona maraka, dok je iznos duga prema radnicima, bankama i dobavljačima oko pet miliona maraka. Trenutna blokada na računu preduzeća je oko 1,8 miliona KM - pojasnio je Stevanović.

Pavlović ipak ne odustaje od ideje da će uskoro pronaći partnera i to propalo preduzeće dići na noge.

- Pregovaram sa jednim partnerom iz Amerike koji bi u nedjelju trebalo da dođe da razgovaramo. On ima namjeru da investira u “Žitopromet” i već je uplatio novac u “Pavlović banku” - rekao je Pavlović.

Problemi

Dušan Tomić je istakao da je Slobodan Pavlović već 17 godina većinski vlasnik “Žitoprometa”, te da je u prvih 15 godina sve funkcionisalo kako treba. Međutim, onda su polako počeli da se javljaju problemi, a dugovi prema radnicima da se gomilaju. Tomić kaže da im nije uplaćeno 11 plata, kao ni doprinosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana