Stranci investirali 668,6 miliona maraka

Srna
Stranci investirali 668,6 miliona maraka

Sarajevo - Direktna strana ulaganja u devet mjeseci prošle godine iznosila su 668,6 miliona KM, što je više za 0,1 odsto nego u istom periodu 2017. godine, preliminarni su podaci Centralne banke BiH.

Najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švajcarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH. Direktor FIPA Gordan Milinić ocijenio je da je ovo izuzetno dobar rezultat, s obzirom na izbornu godinu i nestabilnu političku situaciju u BiH.

- Ovaj rezultat potvrđuje da je BiH privlačna za strane investitore, bez obzira na sve probleme. Potrebno je još malo napora svih institucija, počev od opštinskog, preko kantonalnog i entitetskog nivoa, pa do onih na nivou BiH, da strane investicije dostignu željeni nivo i budu zamajac ekonomskog rasta u zemlji - istakao je Milinić.

U saopštenju je naglašeno da je sa ovim devetomjesečnim iznosom iz prošle godine, ukupan iznos dosadašnjih stranih investicija u BiH veći od 14 milijardi KM, te je u okviru grupe zemalja jugoistočne Evrope, BiH prema ukupno registrovanom stanju direktnih stranih investicija rangirana na drugo mjesto, dok prvo zauzima Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana