Stolice iz Srpca čekaju povoljan kredit

Dejan Jovičić
Stolice iz Srpca čekaju povoljan kredit

Srbac - Ukoliko bismo dobili povoljan kredit za završetak izgradnje treće proizvodne hale, povećali bismo izvoz naših proizvoda u evropske zemlje i zaposlili najmanje deset novih radnika, rekao je srbački privrednik Momir Aničić, koji je s italijanskim investitorima prije 17 godina otvorio industrijski pogon “Atom kompani” u Srpcu.

Ova firma trenutno zapošljava 27 radnika, kojima redovno isplaćuje plate, kao i obaveze prema državi. Trenutno rade tri proizvodna programa, i to proizvodnja metalnog namještaja i nosača papira za industriju koje izvoze u Italiju i proizvodnja ukrasnih elemenata za konjsku opremu za kupca iz Holandije.

Naročito im je razvijena proizvodnja metalnih konstrukcija za stolice za kojima vlada velika potražnja inostranih partnera, pa su tako na samom početku u ponudi imali tri modela, a danas proizvode čak 200 različitih vrsta stolica.

- Trenutno radimo poluproizvode koje isporučujemo na inotržište, gdje se obavljaju farbanje, tapaciranje i drugi radovi do finalnog proizvoda. S obzirom na to da kupci imaju sve veće zahtjeve za gotovim proizvodima, to nas je motivisalo da počnemo izgradnju treće hale u kojoj bismo instalirali automatsku liniju za plastifikaciju i stvorili mogućnost da sav posao završimo u našem pogonu - rekao je Aničić.

Proširenje pogona sa sadašnjih 3.600 na 5.200 metara kvadratnih je u toku, a početna sredstva su obezbijeđena putem mikrokreditnih društava jer u ovoj firmi još nisu uspjeli doći do povoljnih kreditnih sredstava u iznosu od 600.000 KM kako bi završili investiciju.

- Krenuli smo da gradimo i radićemo dok budemo imali sredstava. Sami nismo u mogućnosti da finansiramo ovako veliku investiciju jer sve što zaradimo dajemo za plate, obaveze prema državi i pokrivanje troškova proizvodnje. Imali smo obećanja nekoliko banaka da će nam odobriti kredit pod povoljnim uslovima, ali to se još nije desilo - istakao je Aničić.

Na tržište u ovom trenutku svakog mjeseca isporučuju čak 30.000 metalnih stolova i stolica za dvije firme iz Italije, a uspostavili su saradnju i s italijanskim investitorima koji su otvorili firme u Gradišci i Čelincu.

Potražnja za njihovim proizvodima stalno raste, a zbog nedostatka prostora i kvalitetne radne snage nisu u mogućnosti da ugovore veći obim posla. Nedavno su zaposlili četiri nova radnika, od čega su za dvojicu dobili podsticaje Zavoda za zapošljavanje, ali su i pored toga u stalnom nedostatku radne snage.

Odlazak kadra

Momir Aničić ističe da je nekoliko radnika koji su u “Atomu” stekli potrebno znanje za rad na CNC mašinama u inostranstvo otišlo čim se ukazala prva prilika.

- U našoj zemlji su takvi uslovi da jednostavno ne možemo parirati stranim firmama po visini plate i drugim pogodnostima. Problem nam je takođe da nađemo ljude koji bi radili povremene poslove, čak i onda kada im damo slobodu da sami odrede svoju dnevnicu - istakao je Aničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana