Štandovi u Novom Sadu prečica do poslovnih partnera

Milijana Latinović
Štandovi u Novom Sadu prečica do poslovnih partnera

NOVI SAD - Najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi otvara svoja vrata, a uz privrednike sa svih kontinenata na zajedničkom štandu u Novom Sadu asortiman svojih proizvoda predstaviće i preduzeća iz Srpske, s ciljem što bolje promocije te sklapanja novih i jačanja postojećih partnerstava.

Nastup domaćih privrednika na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će biti otvoren danas (subota), tradicionalno organizuje Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH.

- Na zajedničkom štandu, površine 100 metara kvadratnih, direktno će se predstaviti šest privrednih društava i to “Destilacija” Teslić, “Mladegs Pak” Prnjavor, “Sava Semberija” Bijeljina, “Farmavit” Ljubinje, “Viva office home” Banjaluka, “Dionis Ljubniča” - “Vinarija Pajić” Brčko i Grupacija organskih proizvođača Republike Srpske, dok će katalozima biti predstavljeno više od 50 kompanija - naveli su u Privrednoj komori.

Za domaće privrednike ovo je jedinstvena prilika da prestave plodove svoga rada i započnu neke nove poslove.

Direktor preduzeća “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović rekao je za “Glas Srpske” da je privrednicima podrška Privredne komore posebno u vrijeme pandemije od izuzetnog značaja u smislu prevazilaženja poteškoća u poslovanju, a zahvaljujući njenom angažmanu domaći privrednici imaju priliku da se predstave na reprezentativnoj manifestaciji.

- Novosadski sajam je liga šampiona u ovom sektoru i izuzetna prilika da predstavimo asortiman svojih proizvoda, od tradicionalnih poput đuveča, ajvara, pinđura, džema od kupine i šipurka, do posebne linije za dijabetičare - istakao je Filipović.

Kvalitetne proizvode od bijelog luka na sajmu će predstaviti preduzeće “Farmavit” iz Ljubinja, koje dio svog asortimana već plasira u Švedsku i Njemačku i planira osvajanje novih tržišta.

- Predstavićemo marinade od bijelog luka i ostale proizvode. Imamo distributera robe u Srbiji i već smo zastupljeni tamo. Sajam je prilika za sklapanje novih poznanstava i poslova. Tek razvijamo biznis, ali uveliko planiramo izlazak i na druga tržišta - rekao je direktor preduzeća “Farmavit” Petar Pešut.

Novosadski sajam okuplja sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu iz 60 zemalja sa svih kontinenata. Osim toga, na ovoj manifestaciji prezentuju se i najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primjena nauke u poljoprivredi, izložbe organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porijekla, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva svijeta, a zemlja partner je Češka. Sajam će trajati do 24. septembra. Posjetioci koji su vakcinisani treba da na ulazu pokažu digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o vakcinaciji, dok oni koji nisu vakcinisani mogu da uđu u krug sajma uz potvrdu da su preležali “kovid” ili da imaju negativan antigenski ili PCR test.

Susreti

U saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Privredna komora RS organizuje i okrugli sto na temu “Unapređenje privrednih odnosa AP Vojvodine i Republike Srpske”. Osim toga biće održani i bilateralni susreti privrednika u okviru Evropske mreže preduzetništva, a čiji je jedan od koorganizatora Privredna komora Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana